În acest week-end, 12.000 de membri ai poliției franceze vor fi mobilizați cu ocazia zilei naționale(14 iulie) și pentru finala Cupei Mondiale de fotbal, în ziua de duminică. Primăria Parisului amenejează spații mari cu patru ecrane gigantice pentru microbiști chiar pe Champs-Élysées, notează lefigaro.fr.

În acest an, Ziua Națională va fi urmată duminică de finala Cupei Mondiale la fotbal, atunci când echipa națională a Franței se va confrunta cu Croația. Pentru aceste evenimente, forțele de poliție vor fi mobilizate pe scară largă în Paris și în regiunile sale, într-un context de „amenințare teroristă dovedită anterior”, potrivit prefectului poliției din Paris, Michel Delpuech.
Aproximativ 12.000 de membri ai poliției vor fi detașați începând de vineri(13 iulie) seara și pentru tot weekend-ul. În plus, șeful poliției a declarat joi, la o conferință de presă, că 3000 de membri ai personalului de salvare vor fi de asemenea prezenți. Un contingent de 4.000 de membri ai poliției vor fi prezenți duminică, în special pentru finala Cupei Mondiale.

O „zonă pentru fani” a fost amenajată pe teritoriul între Champ-de-Mars și Turnul Eiffel, pentru ziua în care totul va fi dedicat echipei de fotbal a Franței, care se va lupta pentru titlul de campioană mondială. Pentru această ocazie, un ecran gigantic va fi localizat într-o zonă pentru fani, instalată lângă Turnul Eiffel.
Champ-de-Mars va fi la fel o locație „sigură și dotată cu șase puncte de acces securizate” și „controale consolidate” vor fi practicate într-o zonă înconjurătoare.
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunțat deja instalarea unui ecran gigantic și a ecranelor secundare pe Champ-de-Mars. Zona de fani planificată va avea astfel posibilitatea de a găzdui 90.000 de suporteri.

Prefectul poliției a subliniat că „în cazul victoriei echipei Franței, sărbătorirea celei de-a doua stele (simbolul titlului mondial pe cămașă) se va interzice circulația autovehiculelor pe un perimetru vast pentru a da voie suporterilor să se bucure în voie”. Marți(10 iulie) seară, după calificărea echipei franceze în finală, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a se întâlni pe Champs Elysees și pentru a sărbători victoria.

Seara târzie însă a fost marcată de tensiuni cu participarea a câteva zeci de indivizi, aruncând proiectile asupra poliției care a fost nevoită să evacueze bulevardul folosind gazele lacrimogene.