Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, însoțit de membrii corpului diplomatic acreditat în R. Moldova, a efectuat ieri, 13 iulie, o vizită de lucru la Bălți. Diplomatul a rostit un discurs în limba română, punându-l pe primarul Nicolae Grigorișin într-o situație jeantă. Pentru a înțelege discursul, primarul, vorbitor de rusă, a apelat la un translator.

În cadrul vizitei, ambasadorul alături de reprezentanții corpului diplomatic s-a întâlnit cu Nicolae Grigorișin, primarul municipiului Bălți, Ghenadie Șmulischii, viceprimarul municipiului, Tatiana Dubițkaia, șef Direcție Învățământ, Tineret și Sport, precum și cu Nadejda Pleșca, directoarea instituției preșcolare nr.12 specializată pentru copiii cu deficiențe de văz din municipiul Bălți.

Nicolae Grigorișin i-a mulțumit ambasadorului pentru contribuția financiară în valoare de 84 mii de dolari americani, în sopul dezvoltării infrastructurii și dotării cu echipament medical a instituției preșcolare nr.12.

La rândul său Masanobu Yoshii a declarat că este foarte bucuros să se afle în Bălți și să-i vadă pe copii, întrucât copiii sunt cei care vor contribui în viitor la dezvoltarea țării.

Oficialii au avut nevoie de intervenția unui translator, deoarece Masanobu Yoshii și-a ținut discursul în limba română, iar primarul mun. Bălți a vorbit în limba rusă.

Masanobu Yoshii este primul ambasador care reprezintă Japonia în R. Moldova, acesta și-a început activitatea la 25 august 2016.

Nicolae Grigorișin a câștigat alegerile locale din mun. Bălți din 20 mai 2018, acumulând în primul tur 62% din voturi.