Consumați cu grijă pepenii verzi, dacă nu vreți să ajungeți la spital cu intoxicație. Medicii îndeamnă consumatorii să-i cumpere doar din locuri autorizate. Unii agricultori spun că preferă să strângă roadă mai târziu decât să pun în pericol viața oamenilor. O echipă TV8 a testat astăzi câțiva pepeni verzi cu nitratometrul pentru a vedea dacă aceștia sunt sau nu periculoși pentru consum.

O simplă testare cu nitratometru arată că în majoritatea cazurilor nivelul de nitrați din pepenii verzi este ridicat.

În mod normal trebuie să aibă 60mg/kg noi avem un nivel de 90 mg/kg”.

Din 60 avem 80”.

Din partea asta a bătut vântul, pune aici. – îl punem – eii deja nu-i bun”.

Alegem pepene roșu”.

Iată aici avem 40. – ai văzut”.

Din toate testele pe care le-am făcut în piață am avut diferite rezultate, majoritatea erau cu o depășire mică de 10, 20, 30 mg/kg ceea ce înseamnă că ei pot fi consumați dar într-o cantitate mai moderată. Coaja noi nu o consumăm și nu este periculoasă pentru noi de aceea un test mai calitativ se face anume în miez”, a declarat Eugen Dabija.

Specialiștii amintesc ca pepenele verde poate provoca intoxicații serioase, din cauza folosirii în exces a îngrășămintelor sintetice.

Practica pe care o avem în cadrul APC ne arată că la începutul sezonului de pepene verde sau harbuz cum spunem noi, este o perioadă când într-adevăr sunt foarte multe intoxicații. În aceste produse se acumulează o cantitate care este mai mare decât cantitatea normală de aceste substanțe, adică de nitrați, pesticide, erbicide”, Veaceskav Ciuhrii, șef-adjunct APC.

Un fermier care creste pepeni verzi de 8 ani spune ca intoxicațiile pot apărea din cauza că mulți agricultori nu cunosc tehnologiile de creștere a fructului sau folosesc chimicale interzise.

Depinde de preparate, sunt oameni care nu prea au bani și iau preparate ieftine și stropesc și deja acolo nu-i acea calitate gustativă”, Nicolae Iov, agricultor.

Bărbatul a oferit și câteva sfaturi cum să alegem corect un pepene verde bun.

Cârcelul la harbuzul acesta e uscat, iată uitați-vă, și liniile deja sunt mai late nu-s ca la acesta. Harbuzul acesta de exemplu, încă este roz, abia se începe a coace, dar acesta uitați-vă ce linie lată are. Asta înseamnă că e copt. Iată cumpărătorul mănâncă partea asta care la tot harbuzul e dulce iar partea asta dacă e acră sau amărăște nu trebuie să mai mănânce, l-a dat deoparte măcar că el a dat bani pe el”, afirmă agricultorul.

Conform ministerului Sănătății, săptămâna trecuta au fost înregistrate cel puțin 3 cazuri de intoxicație cu nitrați.