/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

/VIDEO/ Biserică pe teritoriul unei grădinițe. Șefa direcției Educație susține că ridicarea construcției este legală

16 iulie 2018, ora 18:59

Dispoziția a fost semnată cu doi ani în urmă dacă nu greșesc, de aceea toate actele sunt în regulă”, Rodica Guțu, șefa DGETS

Asta spune șefa direcției Educație din cadrul primăriei Chișinău despre construcția care se ridică pe teritoriul grădiniței 150 din sectorul Râșcani. De cealaltă parte, președinta asociației „Parinți solidari”, Ala Revenco, susține că pe acest teren ar trebui să fie construit, de fapt, un Centru de Educație Moral-Spirituală.

Cum poate fi totul în regulă dacă o biserică activează nelegal pe teritoriul unei instituții de educație timpurie din municipiul Chișinău? Eu nu știu cum poți să afirmi astfel de cuvinte. este încălcat statutul acestei construcții. Acolo nu prevede biserică, dar bibliotecă cu centru de educație moral spiritual, noi avem codul educației și constituția care spune că învățământul în Republica Moldova este laic nu este bisericesc”, afirmă Ala Revenco, președinte AO Părinți Solidari.

Directoarea instituției a răspuns acuzațiilor. Aceasta spune că ceea ce se face pe teritoriul grădiniței este doar în folosul copiilor, iar pe lângă biserică va fi construit și un Centru de Educație Moral Spirituală.

Ne străduim să facem copiilor ce este necesar și ce este bun, dar cine este împotriva legii domnului nu știu dacă câștigă ceva. Este centru de Educație Moral Spirituală și el se va construi la etajul doi, o să fie calculatoare, cu cabinet logopedic, dar în demisol este biserica sfântul Stelian, părinții au acceptat încă cinci ani în urmă”, afirmă Valentina Gîscă, director grădinița nr. 150.

Un bărbat, copiii căruia merg la această grădiniță, spune că directoarea ar fi implicată în activitatea biserică.

Avem informații că directoarea acolo vinde lumânări, doamna nu are de gând să se ocupe de grădiniță pentru că ea are lucruri mai importante. Personal care deservește copiii cu mâncare nu se ajunge, nici personal care trebuie să aibă grijă de igiena copiilor”, Vladimir Danila, părinte.

În replica, directoarea instituției a negat acest fapt.

Nu m-am ocupat cu vânzarea lumânărilor pentru că nici nu sunt lumânări în biserică”, susține Valentina Gîscă, director grădinița nr. 150.

Între timp, oamenii care locuiesc în preajmă spun că nu sunt deranjați de construcția bisericii.

După cum nu avem noi biserică pe aproape chiar mii comod. Este foarte bine și așa un preot bun, lămurește, rar care mai este acum așa”.

Nu mă deranjează, până când este deschisă puțin, o să vedem deja când o să aibă slujbe”.

Aceasta nu este singura biserică construită pe teritoriul unei instituții de învățământ. Un lăcaș sfânt este și în incinta liceului Mihai Berezovschi, acolo unde cândva a fost grădinița cu numărul 198.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram