Fostul premier, Vlad Filat, a apelat la serviciile unui alt avocat pentru a-l reprezenta la CEDO, dar și pentru a coordona cu echipa locală de apărători. Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook, fără însă a preciza de ce a renunțat la serviciile casei de avocatură, conduse de Igor Popa, care l-a apărat până acum. Despre noul avocat, Victor Munteanu, se știe că este specializat în drepturile omului.

Ziarul de Gardă scrie că noul avocat al lui Vlad Filat a lucrat mai mulți ani în instituții europene pentru drepturile omului, iar timp de patru ani l-a consiliat pe Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Potrivit publicației, Victor Munteanu a absolvit facultatea de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În mesajul care a fost postat astăzi, prin intermediul avocaților, Vlad Filat a mulțumit echipei care l-a apărat până acum. Noul avocat care îi va reprezenta interesele la CEDO nu a putut sa ne spună din ce motiv Filat a renunțat la fosta echipa de apărători.

„Nu mi-a comunicat dumnealui această chestiune. Am semnat cu domnul Filat contractul de asistență juridică săptămâna trecută. Mă voi ocupa cu tot ce ține de comunicarea pe plan extern inclusiv reprezentarea la CEDO și voi coordona activitatea echipei locale de avocați pentru că eu nu voi fi singurul avocat care va acorda asistență juridică domnului Vad Filat”, a menționat Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat.

Nici avocatul Igor Popa nu a răspuns la telefon pentru a comenta deciziile lui Vlad Filat. Anterior, publicația Ziarul de Gardă a scris că avocații casei „Popa și Asociații” l-au acționat în judecată cerându-i să le achite 1,317 milioane de euro, 105 de mii de dolari americani și 230 de mii de lei. Banii reprezintă o datorie formată din penalități și dobânzi cu care s-ar fi ales Filat după ce nu a plătit la timp pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016-aprilie 2017. Curtea de Apel a respins cererea. Vlad Filat a fost reținut în toamna anului 2015 în baza autodenunțului depus de Ilan Șor. Acesta fost condamnat de judecătoria Buiucani în anul 2016. El a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și corupere pasivă și a primit 9 ani de închisoare cu executare. Sentința a fost menținută ulterior și de Curtea de Apel. Întreg dosarul lui Vlad Filat a fost examinat cu ușile închise, presa nefiind admisa în sala de judecată. De la reținere și pe tot parcursul procesului Filat s-a declarat nevinovat.