/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Lipsă de bucătari și educatori în grădinițe. Cu ce soluții a venit primarul interimar

16 iulie 2018, ora 18:57

Până nu demult, în grădinița cu numărul 100 din sectorul Râșcani al capitalei nu erau bucătari. Din fericire, metodista instituției spune că problema s-a rezolvat, însă acum instituția duce lipsă de patru educatori.

Pleacă pentru că ceva nu îi aranjează. Salariile sunt foarte mici, lucru este foarte greu, iar responsabilitatea este foarte mare”, Sofia Andronic, metodistă grădinița nr. 100.

Și directoarea grădiniței cu numărul 182 spune că salariul mic este principalul motiv din cauza căruia angajații pleacă din grădinițe.

Când o să fie hotărâtă problema salariilor atunci o să avem bucătari care o să fie după cerințele noastre. Să aibă și studii, să aibă și cursuri, să aibă abilități cum trebuie. Aici trebuie salariu să fie cel puțin 4000-5000 lei”, Tatiana Cogut, director grădinița nr. 182.

Părinții care își duc copii la grădiniță spun că vinovați de acest lucru se fac doar autoritățile pentru că nu întreprind practic nimic pentru a rezolva această problema.

Să atragi cadre de nivel corespunzător trebuie să fie remunerați bine, să fie motivată persoana ca să lucreze în domeniu și să fie o selecție pentru că la așa salariu vin candidați și fără studii în domeniu”.

Măcar trei mii de lei la bucătar, trei mii de lei la ajutor de educator, dar despre educator nici nu mai vorbim. Să educi un copil nici îmi dau seama ce salariu ar trebui să aibă, măcar 5.000 de lei”.

Primarul interimar, Ruslan Codreanu, a propus ca salariul acestora sa fie majorat reparat.

Anul trecut am majorat cu 500 de lei, anul acesta vin cu propunerea să mai majorăm încă odată cu 500 de lei pentru toate categoriile din instituții de educație timpurie, da și inițiativa care ține de transport gratuit a persoanelor către serviciu s-au în interes de serviciu”, Ruslan Codreanu, primar interimar.

Grădinițele nu o duc bine nici la capitolul reparații care au fost făcute în proporție de 40 la suta.

Începând cu data de 2 iulie din numărul total de 159 de instituții de educație timpurie în perioada estivală a fost suspendată temporar activitatea a 99 de entități. La data de 16.07 din cele 99 de instituții suspendate temporar și-au reluat activitatea 15, în regim obișnuit activează 75 de instituții ceea ce constituie 47 de procente”, Rodica Guțu, șef DGETS.

Acuș se începe 1 septembrie, m-ați convins că anul acesta trebuie de închis 99 din instituții ca să se facă reparații, eu vreau să văd că noi reușim să deschidem toate instituțiile pregătite pentru noul an”, Ruslan Codreanu, primar interimar.

În municipiul Chișinău sunt 159 de grădinițe, care sunt frecventate de circa 38 de mii de copii.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram