Întrevederea dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american, Donald Trump, are loc astăzi la Palatul Prezidenţial de la Helsinki. Chiar dacă aceasta are loc după uși închise, oficialii deja au reușit să facă câteva declarații pentru presă. Astfel, Trump a declarat că apropierea de Rusia este un lucru bun și speră să aibă o "relație extraordinară", scrie BBC.

Președinții au preferat să poarte discuția fără consilierii săi, fiind înconjurați doar de doi traducători. Printre subiectele discutate au fost: situația din Ucraina, Siria și peninsula Coreeană; normalizarea relațiilor bilaterale și terorismul.

Înainte de aceasta, președintele Putin a vorbit primul pentru presă, spunând că sunt destul de multe probleme dificile multinaționale care au nevoie de a fi discutate.

Președintele Trump a început discuția, felicitându-l pe Vladimir Putin cu ocazia găzduirii unei Cupe Mondiale „extraordinare”. Tot el spus că știa mereu că cele două țări vor profita de o „relație extraordinară”, deși dimineața a postat o declarație iute pe pagina sa de twitter. „Relațiile noastre cu Rusia nu au fost niciodată mai proaste datorită stupidității și nebuniei SUA din ultimii ani. Și acum, vânătoare de vrăjitori!”, a scris președintele american. Ministerul de Externe al Rusiei a răspuns, scriind în engleză: „Suntem de acord”.

În același timp, sute de femei au ieși pe străzile din Helsinki pentru a protesta împotriva vizitei lui Trump și politicii sale anti-feministe.

Amintim că relațiile dintre SUA și Rusia au cunoscut o tensionare publică după anexarea Crimeei din 2014 și replicile precum că Kremlinul l-ar fi ajutat pe Trump să câștige alegerile din 2016. Recent, 12 agenți militari secreți ruși au fost expulzați din SUA, din cauza spargerii sistemului electronic al campaniei prezidențiale a Hillary Clinton.