PDM a anunțat astăzi despre lansarea programului Prima Casă 3 destinat familiilor cu mulți copii. În baza datelor prezentate de premierul Pavel Filip, expertul Adrian Lupușor a venit cu trei remarci, care spune ele arată că proiectul este unul electoral și are foarte multe riscuri.

Potrivit lu Lupușor, problemele sociale, cât de stringente nu ar fi ele, se soluționează prin intermediul sistemului de protecție socială. „Sistemul bancar, ca și alte sectoare ale economiei, NU poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale”, scrie Lupușor.

El mai spune că „creditarea în baza garanțiilor guvernamentale, prin definiție, alimentează în mod artificial pofta de risc din partea băncilor, ceea ce poate părea frumos pe termen scurt (creșterea creditării în favoarea grupurilor vulnerabile), însă periculos pe termen mediu și lung (acumularea de credite neperformante care se transformă în pierderi acoperite din bugetul de stat, adică din contul nostru)”.

Totodată, expertul explică că nu a văzut o analiza „ex-ante cu privire la resursele alocate de la bugetul de stat, impactul scontat, costurile de oportunitate (de unde vor fi realocate resursele bugetare pentru a acoperi garanțiile pentru acest program?)”.

Astfel, potrivit lui, „creșterea electorală a creditării este cea mai scurtă cale spre dezastru financiar. După distracția electorală, vine și mahmureala post-electorală, să nu uităm de asta…”.

Precizăm că, despre lansarea proiectului Prima Casă 3 a anunțat liderul PDM Vlad Plahotniuc și premierul Pavel Filip în cadrul briefingului săptămânal al partidului.