Moldova a reprezentat punctul principal pentru spălarea de bani în cazul lui Sergei Magnitsky, când s-a scos la iveală că în 2007 din bugetul Federației Ruse au fost furate 5,4 miliarde de ruble rusești. De asemenea, unele bănci din Republica Moldova au fost implicate în „Landromat”,cea mai mare operațiune de spălare a banilor din istoria statelor CSI, care a ieși la iveală în 2014. În acest sens, furtul miliardului s-a făcut prin intermediul acelorași scheme de infracțiuni ca și în cazul „Landromatului”. Despre acest fapt a declarat jurnalistul rus Roman Anin într-un interviu pentru newsmaker.md.

Potrivit lui Anin, în cazul Magnitsky au fost implicate unele companii din Moldova care erau deservite de către Banca de Economii. „Între băncile moldovenești și rusești există relații de corespondență. Banii se transmit în ruble din Rusia în Republica Moldova. Aici ei sunt convertiți, ca mai apoi să fie transmiși către băncile din Europa”, a declarat jurnalistul.

Roman Anin susține că „Landromatul” a devenit posibil datorită relațiilor personale stabilite între incasatorii din Rusia și Moldova. „Incasatorii din Moldova nu știu că acești bani sunt furați din bugetul rusesc. De pe urma fluxului de bani, aceștia primesc două procente”, a menționat ziaristul.

Din spusele lui Anin, „Landromatul” este un canal mare, în cadrul căruia există numeroase scheme și diferite infracțiuni, inclusiv banii furați din băncile moldovenești. „Furtul miliardului s-a făcut prin aceleași companii care au participat la „Landromat”. La nivelul executorilor, aceștia sunt aceiași oameni”, afirmă Roman Anin.

Roman Anin este de părere că corupția din secolul 21 ar fi imposibilă fără a fi asigurată de băncile și companiile occidentale. „Banii furați din Rusia sunt depozitați în bănci din Elveția, Letonia, Luxemburg și multe alte țări. Același Sergei Roldugin (violoncelist și prietenul lui Vladimir Putin), care a primit miliarde de dolari pe contul său, era deservit de o firmă de avocatură elvețiană, o bancă elvețiană, o firmă din Marea Britanie, etc”, a precizat jurnalistul.

Varianta integrală a interviului o puteți citi pe newsmaker.md .