Un maratonist cunoscut din Chișinău a inițiat o petiție în adresa Parlamentului și Ambasadei SUA la Chișinău privind transferul teritoriului Stadionului Republican în proprietatea ambasadei. Autorul și semnatarii acesteia cer ca decizia privind soarta stadionului să fie luată de cetățeni. În prezent petiția a fost semnată de peste patru sute de persoane.

În textul petiției se spune că chișinăuienii au fost luați prin surprindere de decizia Guvernului și că mulți locuitorii ai Capitalei au sperat că autoritățile vor găsi bani pentru reabilitarea stadionului. Astfel, autorul și semnatarii afirmă că nu sunt deacord cu decizia conducerii țării de a transmite terenul ambasadei SUA. Ei mai spun că Stadionului republican joacă un rol important în viața locuitorilor din Chișinău, fiind un spațiu public, iar soarta acestuia ar trebui să fie determinată exclusiv de locuitorii Republicii Moldova prin căi legitime:
– audierile publice;
– discuție deschisă, transparentă;
– un referendum pentru oraș;
– și alte modalități de exprimare democratică a voinței.

Autorul petiției mai menționează că, el și semnatarii, nu consideră posibil transmiterea acestui teren în proprietatea privată a cuiva. Iar, guvernul ar putea să-i propună diplomației americane alte variante de terenuri, unde cea din urmă să-și construiască ambasadă.

De asemenea, în textul petiției complexul de clădiri ale stadionului republican este prezentat ca fiind un teritoriu promițător pentru organizarea unei zone multifuncționale de agrement pentru locuitorii orașului. Combinația de spații verzi, locuri de recreere sport, jocuri pentru copii, activități educative și muzică – este mult-așteptatul proiect al Chișinăului, analogii care au existat mult timp în capitalele țărilor vecine.

Amintim că la 18 iulie, în cadrul ședinței a Guvernului Republicii Moldova, s-a decis lichidarea fostului stadion Republican și transferarea teritoriului spre proprietate privată pentru construcția ulterioară a clădirii Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.

După semnarea numărului necesar de cetățeni, această petiție va fi trimisă Guvernului Republicii Moldova, Parlamentului Republicii Moldova, precum și Ambasadei SUA în Republica Moldova.