Sancțiunile pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate vor fi înăsprite. Pe lângă amenda usturătoare, șoferii vor fi lipsiți provizoriu de permisul de conducere, îndată la locul faptei, până la pronunțarea sentinței judecătorești. Un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în acest sens a fost votat joi în cadrul ședinței Parlamentului.

Astfel, în Codul contravențional se va institui o măsură de siguranță, prin introducerea unui articol nou, cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Instanța de judecată urmează să examineze, în cel mult trei zile, de la data depunerii demersului de către agentul constatator, cu emiterea unei încheieri sau respingerea demersului.

La fel, se propune completarea Codului penal al Republicii Moldova cu un articol nou – privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport, care poate fi aplicată de instanţa de judecată pe un termen de la 1 la 3 ani.

Mijlocul de transport al conducătorului înlăturat de la conducere se reţine şi, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor, se aduce la staţia de parcare specială sau la subdiviziunea de poliţie cea mai apropiată, fiind restituită după înlăturarea acuzațiilor.

Amenda prevăzută în acest caz este de la 17.500 la 25.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.

De asemenea, se propune ca conducătorii mijloacelor de transport depistaţi în stare de ebrietate la volan şi care au fost privaţi de acest drept prin hotărârea instanţei de judecată, sunt obligaţi să frecventeze programul probaţional antialcoolic şi antidrog.