Numirea lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant al Kremlinului pe probleme economice în Republica Moldova, în locul lui Rogozin, a stârnit reacții și așteptări diferite printre deputații moldoveni. În timp ce democratul Adrian Candu spera că numirea lui Kozak ar putea duce la îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse, alți parlamentari cred că demnitarul ar putea crea și mai multe probleme între cele două țări. „Vin nori negri de-asupra Moldovei”, avertizează Mihai Ghimpu.

Este un mesaj, un mesaj care trebuie să-l înțelegem noi că urmează probabil acțiuni politice legate de, de…sperăm de îmbunătățire a relațiilor”, Adrian Candu, președintele Parlamentului.

Unii deputați spun însă că revenirea lui Kozak pe scena politică de la noi ar putea stagna procesul de soluționare a conflictului transnistrean și că funcționarul rus ar avea scopuri ascunse.

Eu cred că acest proces o să se împotmolească și foarte interesantă schimbare. Au schimbat, nu vreau să folosesc zicala Românească, dar au schimbat Rogozin cu Kozak, unul mai bun decât altul. Eu cred că pot să zic, să ne așteptăm la unele surprize în viitorul apropiat”, Tudor Deliu, deputat PLDM.

Bănuiesc că e venit ca să pregătească terenul pentru a federaliza republica pentru că el e specialist în această problemă. Timpurile, îmi pare mie că se complică și vin nori negri asupra Republicii Moldova”, Mihai Ghimpu, deputat PL.

Eu consider că este un gest mai mult neprietenesc. Rusia va încerca să promoveze prin domnul Kozak, înțeleg, aceleași principii și interese pe care le-a avut în 2002-2003, atunci când s-a elaborat documentul de tristă amintire, ”memorandumul Kozak””, Eugen Carpov, deputat PPEM.

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, este cunoscut în Moldova pentru propunerea sa, făcută în anul 2003, a unui plan de soluționare a conflictului dintre Chișinau și Tiraspol, prin constituirea unui stat moldovenesc federal asimetric. Documentul mai prevedea și staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani, până în 2023.

Atunci, propunerea a stârnit un val de demonstrații masive la Chișinau. Kozak revine în postul deținut până nu demult de Dmitrii Rogozin. Vladimir Putin a semnat decretul de numire a acestuia în funcție săptămâna trecută.