/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Un nou protest la Parlament. Protestatarii au încercat să intre cu forța în clădirea Parlamentului

19 iulie 2018, ora 18:27

„Înțeleg supărarea voastră și noi suntem la fel de supărați, dar această supărare nu trebuie să conducă la violențe, pentru că noi vom avea de suferit”, a spus lidera PAS – Maia Sandu.

„Suntem aici pentru a transmite a câta oară acestei guvernări să execute o rezoluție populară din 1 iulie, cea votată de zecile de mii de oameni din Republica Moldova în PMAN prin care se cerea validarea mandatului primarului ales de Chișinău, anularea votului mixt Plahotniuc-Dodon”, Andrei Năstase – liderul PPDA.

Solicitările protestatarilor au rămas aceleași: anularea votului mixt și validarea alegerilor din Chișinău.

„Șed demnitarii, dar nu se gândesc la popor. Se gândesc doar la buzunarul lor, afacerile lor pentru familiile lor. Dar pentru popor?”

„Eu am doi băieți, care sunt plecați în Germania și Franța, eu am să lupt pentru generația viitoare. Am 73 de ani, eu lupt pentru ca țara asta să fie liberă.”

„Practic, Parlamentul nu a reacționat în nici un fel la revendicările oamenilor și la cerințele Parlamentului European. De aceea, astfel de acțiuni sunt absolut necesare”, a spus Viorel Cibotaru, președinte PLDM.

În fața protestatarilor au ieșit mai mulți deputați PLDM, dar și liderul PCRM, Vladimir Voronin, în timp ce pe fundal i-se striga: „Tatăl Mafiei, Tatăl Mafiei!”, „Matale l-ai educat pe Plahotniuc. -Ei, ba nu.”

În timpul protestelor, la tribuna din Parlament, Andrian Candu a recomandat partidelor din opoziție să nu piardă timpul protestând. Totodată, acesta a declarat că legislativul își exprimă îngrijorările legate de invalidarea alegerilor din Chișinău:

„Trebuie să înțeleagă absolut toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv toți care sunt la protest astăzi în fața Parlamentului, că sistemul mixt nu va fi anulat și că următoarele alegeri parlamentare vor fi organizate în sistemul mixt.”

La scurt timp după protestul din fața Parlamentului, și în fața clădirii PPDA a avut loc o acțiune de protest. Mai mulți sportivi s-au arătat deranjați de declarațiile făcute ieri de Andrei Năstase, prin care a cerut autorităților anularea deciziei de a construi o arenă la Chișinău.

„Copiii aceștia nu au unde se antrena. Suntem unica țară din Europa, care nu avem o sală polivalentă pentru desfășurarea campionatelor europene și mondiale. Nu suntem împotriva partidului, am venit pe motive sportive, ca domnul Năstase să nu fie împotriva construcției. Arena vreau și eu, eu pe acest stadion am practicat sportul. Pe mine mă doare, vreau și eu – arenă, dar nu când lumea moare de foame.”, a spus Nicolae Piatac, președintele Federației de Handbal.

„Când am venit aici au dispărut cu toții. Erau niște indivizi care au pretins că sunt și sportivi. Erau într-un număr mic și pretindeau că au nevoie de o Arenă”, a replicat Andrei Năstase.

„A fost un lucru regizat și foarte bine coordonat. Am văzut mulți minori. Am întrebat pentru ce au venit, ei nu știau pentru ce au venit”, a declarat la rândul ei vicepreședintele PPDA – Inga Grigoriu.

Participanții la protestul de pe 1 iulie din Piața Marii Adunări Naționale au adoptat unanim o rezoluție prin care declară că în Republica Moldova s-a instaurat dictatura. Aceștia au cerut guvernării validarea alegerilor locale, anularea sistemului mixt și demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram