/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Declarația ONG-urilor de media privind amenințările primarului orașului Orhei la adresa jurnaliștilor

20 iulie 2018, ora 17:32

În secvența video, politicianul susține că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustrației. Ilan Șor a făcut declarațiile vineri, 20 iulie 2018, în contextul unui protest al susținătorilor săi. „Încetați, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a mai spus el, etichetându-i pe jurnaliști cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»).

Regretăm tonul inadecvat și jignitor al politicianului în raport cu reprezentanţii instituţiilor mass-media.

Îndemnăm persoanele cu funcții politice să dea dovadă de calm, bun-simț şi să nu recurgă la amenințări. Reamintim persoanelor nemulțumite de activitatea unui jurnalist sau a unei redacții că se pot adresa cu plângeri la Consiliul de Presă. La fel, pot fi folosite pârghiile legale, cum ar fi expedierea unei cereri prealabile și intentarea unei acțiuni în instanța de judecată.

Libertatea presei este una din valorile de bază ale democraţiei, iar libertatea de exprimare este un drept fundamental consfințit în Constituție, care trebuie respectat mai ales de persoanele care ocupă funcții cu demnitate publică și, astfel, trebuie să accepte un grad mai mare de critică din partea mass-mediei și a opiniei publice în general. Totodată, ameninţările şi tonul ultimativ față de jurnaliști pot fi asimilate unei încercări de a impune cenzura în mass-media, iar cenzura este ilegală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram