/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Partidul Șor a adus câteva mii de oameni în fața sediilor PAS și PPDA să protesteze pentru magazinele sociale

20 iulie 2018, ora 19:15

Mulțimea s-a adunat în fața Universității de Stat și s-au îndreptat într-un marș spre sediile partidelor PAS și PPDA. În mod organizat, oamenii au ajuns în Chișinau din mai multe raioane. Au avut și un motiv plauzibil: în susținerea magazinelor sociale ale lui Ilan Șor, pe care, în opinia politicianului, ar urma să le închidă liderii opoziției.

Ne-am adunat că ne închid magazinele. -Cine le închide? -Sandu și Andrei Năstase. -Cum? -Iată așa le-au închis. Noi pensionarii cumpăram produse ieftine, dar ei le-au închis. -Dar cine este aici pe pancartă? -Este un țap, mănâncă varză. Năstase”.

Unde? -Iată. Dumneavoastră știți cine sunt ei? -Pe Maria Ciobanu o cunosc. Și nici pe acesta nu-l prea știu. Eu o știu pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase. Dar, dar nici unul din ei nu este în Parlament. Cu atât mai mult, ce se bagă”.

Ea ca om parcă nu-i așa de rea. Ea sub acțiunea cuiva face lucrul acesta. Cum credeți sub acțiunea cui? Noi credem că sub acțiunea lui domnul Plahotniuc”.

-Cum Maia Sandu și Andrei Năstase pot închide magazinele, ei doar nu sunt în Parlament, nici În Guvern? -Ei fac astfel de declarații, prin urmare înseamnă că au împuterniciri”.

Alți protestatari spun că au fost informați că magazinele sociale deja au fost închise.

Cum poate Maia Sandu și Andrei Năstase să închidă dacă nu sunt nici în Parlament nici în…Iată au închis conturile în bancă ca să nu mai frecventeze magazinele. Cine v-au spus? Nouă ne-au spus cred Că până nu a fost nu s-a auzit. Astăzi nu lucrează. De ce? Și mâine probabil tot. De aceea noi nu știm încotro mergem”.

Pentru a verifica dacă este așa, echipa TV8 a mers la câteva magazine sociale din Chișinău. Acolo pe ușă era afișat un mesaj care sune că magazinele au fost închise din cauza protestului.

Ca să fie mai vesel la protest, Ilan Șor a adus și o orchestră care a însoțit manifestanții pe tot parcursul marșului.

Ajunși în fața sediului PPDA Ilan Șor s-a apucat de cântat.

Ulterior, în discursul său Șor a venit cu amenințări în adresa liderilor opoziției, dar și cu mai multe promisiuni electorale.

Pentru că sunt niște nemernici și vor sta sub plintă toată viața acești nemernici. Noi le vom arăta unde le este locul. Eu vă promit, cum voi ajunge la putere vom crea tribunale populare, noi vom restabili întreprinderile populare”, Ilan Șor, primar de Orhei.

La sfârșitul protestului, oamenii au mers organizat la autobuzele în care au venit. Întrebat cât a plătit pentru transport, Ilan Șor a evitat să răspundă.

Pentru transport, orchestră? Nu ne-a costat nimic. Noi singuri am dorit să venim la acest protest”.

Unul din șoferi ne-a spus însă că Partidul Șor a comandat transportul.

Noi suntem de la bază suntem trimiși la comandă. -Cine a achitat și cât costă? -Nu știm nimic. Foaie de parcurs a dat și nu știm nimic. -Dar cine a comandat? Partidul Șor care-s la noi acolo pe loc”.

Între timp, pe traseul Chișinău Orhei un șofer a filmat cum reprezentanții partidului Șor împărțeau pungi cu produse. Șor a recunoscut că este vorba despre mâncare și apă pentru protestatari.

Văd că toată lumea primește cadouri. Sunt de la Partidul Șor. Dacă nu greșesc. Și dați să ne convingem. Iată și mașina partidului Șor care dă cadouri”.

Da, desigur, au fost pachete. Acolo era o tartină și apă pentru fiecare”, Ilan Șor, primar de Orhei.

Rugați să comenteze protestele, reprezentanții PAS și PPDA au declarat că Șor pur și simplu se folosește de oameni.

Se ascund în spatele unor oameni necăjiți pe care anume ei și gașca lor de bandiți au adus în sărăcie și mizerie cumplită”, Cristina Bujos, purtător de cuvânt PAS.

Un penal locul căruia este în închisoare, în mod cel mai obraznic, contra cost, a organizat acest protest a oamenilor care habar nu au ce se petrece în țară”, Alexandru Slusari, vicepreședinte PPDA.

Pe toate perioada protestelor zeci de polițiști au asigurat ordinea publică. Oamenii legii au format cordoane în fața sediilor PAS și PPDA pentru a preveni eventuale provocări. Potrivit IGP, la protest au participat aproximativ cinci mii de oameni, în timp ce organizatorii spun că au fost aproape 10 mii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram