Festivalul-turneu de muzică clasică Moldo Crescendo ed. 4 - #muzicaunește a început cu un concert susținut la Chișinău pe data de 14 iulie și alte două concerte la Bălți și Cahul. Urmează alte șapte concerte în România, la Constanța, Iași, Brașov, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca și București. Pentru a urmări turneul lor, urmăriți pagina de facebook Moldo Crescendo.

Festivalul Moldo Crescendo, a apărut la Chișinău în 2015, la inițiativa unor tineri muzicieni născuți la Chișinău, care își făceau studiile în afara țării. Anul acesta Moldo Crescendo trece pentru prima dată granițele Moldovei și ajunge cu șapte concerte în România.

Concertele Moldo Crescendo sunt deosebite fiindcă înainte de fiecare piesă, artiștii povestesc despre opera compozitorului, despre atmosfera specifică perioadei în care acesta a compus, cât și despre emoțiile pe care compozitorul a vrut să le redea.

Ansamblul Moldo Crescendo din acest an este format din:

Dan-Iulian Druțac – vioară (Marea Britanie)
Ionel Manciu – vioară (Marea Britanie)
Ian Psegodschi – violă (Olanda)
Radu Croitoru – violoncel (România)
Constantin Borodin – violoncel (România)
Marcel Lazăr – pian (România)

Pentru prima dată, Festivalul Moldo Crescendo are două formații invitate: Ludens Piano Trio de la București și LX Trio din Lisabona.

Momentele din timpul concertelor de la Chișinău, Bălți și Cahul au fost surprinse de către fotografii români Vlad Eftenie și Mihai-Tiberiu Dinescu, în cadrul proiectului fotografic podul de fotografii în care fotografi din România surpind concertele din Moldova, și fotografi din Moldova fotografiază concertele din România!

„Atmosfera adusă de muzica clasică este una specială. Alături de Moldo Crescendo spectatorii au putut să asimileze mai ușor muzica clasică. Atenția mea a fost atrasă de lejeritatea și plăcerea muzicienilor, atât pe scenă, cât și la repetiții sau în timpul liber, de a lucra cu emoțiile ca hrană sufletească. Un grup de oameni deschiși, muncitori și puși pe șotii. Pentru o parte din spectatori a fost și o primă audiție de muzică clasică, aceștia fiind impresionați, reacționând cu ropote de aplauze și zâmbet. Mulțumesc mult de invitația Moldo Crescendo și sper să impresioneze cu muzica lor cât mai multe suflete, precum și eu am fost vrăjit atât la Chișinău, Bălți și la Cahul”, ne-a spus Mihai Dinescu, fotograf român.

Începând cu 18 Iulie muzicienii au trecut Prutul și vor concerta la Constanța, Iași, Brașov, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca și București. Toate concertele sunt cu intrare liberă!

Festivalul are loc datorită a peste 400 de oameni, care au donat la campania de crowdfunding inițiată de Moldo Crescendo, astfel au acoperit o bună parte a cheltuielilor pentru festival!