Summit-ul dintre Donald Trump și Vladimir Puțin de la Helsinki a declanșat o nouă isterie în media de stânga occidentală, în condițiile în care, în pofida criticilor aduse liderului de la Casa Albă cu privire la presupusa interferență a Rusiei în alegerile americane din 2016, acesta a ales să amelioreze conflictul și antagonismele și să încerce o normalizare a relațiilor, în loc să îl "condamne" pe Vladimir Puțin. Conferința de presă oarecum stângace și incomoda desfășurată după summit sugerează de altfel că cei doi lideri nu comunică frecvent, deși s-a speculat deseori că rusul ar dispune de un material compromițător pentru președintele american, scrie Wall-Sreet.ro.

O analiză Reuters arată că din ianuarie 2017 – momentul în care a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii – și până pe data de 6 iulie anul curent, Donald Trump a avut peste 200 de convorbiri telefonice cu mai mult de 40 de lideri din întreaga lume. Cele mai multe apeluri telefonice le-a purtat cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul britanic Theresa May.

De cealaltă parte, Vladimir Puțin a avut 190 de convorbiri telefonice cu 50 de lideri străini, în aceeași perioadă. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se află pe primul loc, urmat de președintele Kazak, Nursultan Nazarbayev și Emmanuel Macron. Probabil că președintele Franței a jucat și rolul de intermediar în discuțiile dintre Donald Trump și Vladimir Puțin.

Potrivit publicației citate, prima convorbire telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Puțin a fost apelul de felicitare al președintelui rus după inaugurarea celui american în ianuarie 2017. Apelul a durat aproximativ o oră, timp în care cei doi au convenit să încerce să reconstruiască relațiile dintre Statele Unite și Rusia și să coopereze în Siria și în eforturile împotriva Statului Islamic. De atunci însă și până la data de 6 iulie anul curent, Donald Trump a mai vorbit cu Vladimir Puțin la telefon doar de șapte ori.

Infographic: The Leaders Trump And Putin Phone Most Often | Statista