Fenomenul mercenarilor a luat amploare în Republica Moldova după declanșarea în 2014 a războiului din estul Ucrainei. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au fost identificate deja 56 de persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, care s-au deplasat în regiunea de est a Ucrainei pentru a se înrola și a lupta de partea entităților separatiste, scrie Ziarul de Gardă.

În același timp, potrivit datelor neoficiale, numărul mercenarilor moldoveni din estul Ucrainei s-ar ridica până la 100 de persoane.

„Din persoanele identificate până acum de către SIS în cooperare cu alte instituții și parteneri din străinătate, 18 persoane au fost reținute, iar circa 15 persoane au fost deja condamnate. Potrivit datelor neoficiale, doi moldoveni ar fi fost condamnați în Ucraina”, a comunicat pentru ZdG, ofițerului de presă SIS, Daniela Mînzat.

Dacă în Republica Moldova aceste persoane cad sub incidența articolul cu privire la mercenari din Codul Penal, în Ucraina mercenarii sunt cercetați în baza articolului cu privire la terorism.

Circa 70% din mercenarii moldoveni care luptă în Donbas provin din familii social-vulnerabile și nu au un loc de muncă. În același timp, jumătate din persoanele care luptă de partea separatiștilor sunt originare din regiunea transnistreană. De regulă persoanele sunt convinse să lupte în Donbas din motive financiare. SIS nu a putut să ne o ofere însă detalii despre sumele care le sunt promise mercenarilor, pe motiv că declarațiile moldovenilor care luptă în estul Ucrainei nu au putut fi probate.