Anul acesta Republica Moldova se află pe locul 65 din 167 de țări unde mai persistă fenomenul sclaviei moderne. La o populație de peste patru milioane de locuitori, un număr estimativ de 22.000 cetățeni trăiesc în sclavie modernă, conform The Global Slavery Index.

În anul 2018, lider al clasamentului este Coreea de Nord, unde în sclavie se află 2,86 milioane de oameni sau fiecare al zecelea locuitor al ţării. Ucraina se află pe locul 49 cu 286 mii de persoane, Rusia ocupă locul 64 cu 794 mii, iar România se situează pe locul 81 cu 86 mii de oameni.

Fenomenul „sclaviei moderne” presupune situaţiile de exploatare în care o persoană nu poate refuza sau fugi din cauza ameninţărilor, violenţei, constrângerii, abuzului de putere sau înşelăciunii. Există diferite forme de sclavie, inclusiv exploatarea sexuală, munca forţată, munca copiilor şi căsătoria forţată.

Este o realitate cruntă că, chiar și în prezent, bărbații, femeile și copiii din întreaga lume rămân victime ale sclaviei moderne. Aceștia sunt cumpărați și vânduți pe piețele negre internaționale. Femeile sunt forțate să se căsătorească împotriva voinței lor și să ofere forță de muncă sub forma „căsătoriei”, sunt impuse să lucreze în fabrici clandestine pe promisiunea unui salariu care este adesea reținut sau pe bărci de pescuit unde bărbații și băieții lucrează sub amenințări de violență.