În timp ce mulți îl pun pe foc, un meșter din Orhei dă o nouă viață lemnului. De 20 de ani, meșterul îl cioplește cu multă dăruire și face din el fel de fel de sculpturi. Unele sunt de-o șchioapă, altele în schimb sunt impunătoare și pot ajunge chiar și la 2 metri înălțime. Și așa, sculptură cu sculptură, atelierul lui Eugen Godoroja s-a umplut cu urși, tigri, bufnițe, piese de mobilier- toate cioplite în lemn.

Pentru Eugeniu Godoroja, sculptatul manual este mai mult decât profesie sau o pasiune trecătoare, este ceea ce face de mic copil cu plăcere.

„Eu am început din copilărie să desen. Modelam din plastilină apoi tatăl meu mi-a spus că ar fi bine să fie un material care să păstreze, mai dur și am trecut la lemn că era mai accesibil”, a spus Eugeniu Godoroja, sculptor în lemn.

A absolvit o facultate de arte plastice și design și, dacă la început cioplea mai mult animale, acum are în colecția sa lucrări dintre cele mai variate.

„Participând la expoziții mi-a venit ideea ca să fac ceva pentru gospodine – veselă. Această rățușcă se spune că aduce noroc în casă, mai am și așa covată care poate fi folosită ca fructieră. Aceasta tot este o fructieră în formă de frunză de vie”, a spus Eugeniu Godoroja, sculptor în lemn.

Meșterul și-a amenajat un atelier la marginea orășeului unde se refugiază pentru a munci în liniște. Aici a creat și condiții optime pentru păstrarea lemnului din care urmează să facă sculpturile.

„Cel mai mult lucrez în tei, pentru că cel mai bine se prelucrează, este moale, nu prea crapă, se usucă mai ușor dar am încercat și în stejar și în nuc pentru că tot are textură frumoasă”, a spus Eugeniu Godoroja, sculptor în lemn.

Cel mai greu de realizat sunt lucrările de cult religios, la ele meșterul poate lucra chiar și câteva săptămâni. O astfel de sculptură poate avea de la câțiva zeci de cm până la peste doi metri, poate lua forma oricărui animal și să stea în grădină timp de zeci de ani dacă este prelucrată corespunzător.

„Aici este un tigru. Iată o să vă arăt cum se cioplește. Uneori lucrez la ele apoi le las dacă nu este o comanda și apoi iar revin la ele”, a spus Eugeniu Godoroja, sculptor în lemn.

Lucrările meșterului din Orhei au ajuns și peste hotarele țării, cum ar fi în România sau Germania. Pe lângă sculpturi artistice sau veselă, Eugeniu cioplește și piese de mobilier.

„Asta e una dintre cele mai mari lucrări, o să fie scaun, după cum vedeți este în formă de frunză de stejar și va sta pe două ghinde”, a spus Eugeniu Godoroja, sculptor în lemn.

O sculptură a meșterului costă între 20 și 3000 de lei.