Lucrările pentru construcția Arenei Naționale sunt în toi. Muncitorii defrișează livezile cu mere care au aparținut Colegiului Vinicol. Între timp, acolo au loc și lucrări de testare a solului, cu scopul de a afla cât mai multe despre calitatea și gradul de rezistență al acestuia. Anterior, ministrul Economiei a menționat că arena ar urma să fi gata vara viitoare. Costul total al proiectului este de 50 de milioane de euro.

Astăzi pe terenul din Stăuceni, unde urmează să fie ridică arena, mai mulți lucrători ai Institutului de Geodezie, Prospecțiuni Tehnice și Cadastru extrăgeau probe de sol, printre pomii de mere dați deja la pământ.

„Iată vedeți instalația de foraj. Forează sonda cu preluarea probelor. Noi dăm toate proprietățile pământului, fizice, mecanice, la umflare, la tasare. Noi dăm și informații despre hidrogeologie, nivelul apelor subterane, calitatea apelor, agresivitatea lor față de beton armat”, a declarat Vladimir Matern, inginer-geolog Î.S. „INGEOCAD”.

Aceste date urmează a fi folosite pentru a determina, inclusiv, adâncimea fundației și dacă solul prezintă risc de a se denivela. Preliminar, rezultatele sunt pozitive, dă asigurări inginerul-geolog.

„Terenul dat este bun pentru construcții. Nu avem alunecări de teren, panta nu este înclinată, apele subterane mai adânci de 10 metri”, a menționat Vladimir Matern.

În același timp, au loc lucrări de defrișare ale livezilor de meri ce se întind pe o suprafață de 10 hectare. Livada a aparținut anterior Colegiului de Excelență de Viticultură și Vinificație, din proprietatea căruia a fost preluat terenul. Conform autorităților, livezile nu ar fi fost îngrijite în ultimii 3 ani. Terenul pe care urmează a fi construită arena polivalentă, promovată de partidul de la guvernare, măsoară 69 de hectare. Proiectului parteneriatului public-privat prevede doar 10 hectare destinate clădirii „Arenei Naționale”, iar restul 59 – vor fi folosite pentru dezvoltarea unei zone de agrement.

„În tot acest spațiu vor fi parcări, bazine, complexe hoteliere și așa mai departe”, a precizat Vladimir Matern, inginer-geolog Î.S. „INGEOCAD”.

Adițional, statul și-a luat angajamentul să contribuie cu 200 milioane de lei. De cealaltă parte, agentul economic va întocmi proiectul și va suporta cheltuielile de construcție și gestionare. Arena va fi construită de o companie turcească, singura care a depus dosarul la concurs. Săptămâna trecută, deputații liberali au cerut ca ministrul Gaburici să fie audiat în Parlament pentru a explica modul în care a fost aleasă această firmă, având informație că în Igor Dodon ar fi influențat rezultatele concursului, având o înțelegere cu directorul firmei câștigătoare. Ministrul Economiei și Infrastructurii nu a mai ajuns in Parlament, pentru ca inițiativa liberalilor nu a fost susținută de majoritatea parlamentara.