Kievul a creeat un plan nou de acțiuni prin care intenționează să „întoarcă și să reintegreze" Crimeea până în decembrie 2019. Declarația a fost făcută de ex-deputatul Radei Supreme, Alexei Juravco, pe o rețea de socializare.  Potrivit lui, planul îi aparține președintelui ucrainean Petro Poroșenko și a fost aprobat pe 20 iunie curent, scrie ria.ru.

Potrivit documentului, Ucraina intenționează să colecteze și să prezinte „dovezi de încălcare a drepturilor omului în Crimeea”, să caute indicii împotriva Rusiei pentru sprijinirea acuzațiilor la Curtea Penală Internațională și să finanțeze structurile și organizațiile ucrainene pe peninsulă.

„Nu este o ficțiune a cuiva, ci un scop exact, punctat în document”, — a scris Juravco pe pagina sa.

De asemenea, ex-deputatul a declarat că autoritățile ucrainene intenționează să formeze unități individuale a Forțelor Armate ale Ucrainei, formate din imigranți din Crimeea pentru a „elibera” peninsula. Cu toate acestea, Juravco a menționat că Kievul nu dispune de surse financiare suficiente pentru implementarea planului.

În Ucraina, nu o dată s-a vorbit despre „întoarcerea” Crimeei. Astfel, ex-președintele țării, Leonid Kravciuk a propus să ofere peninsulei un statut special. În contrariu, viceministrul privind teritoriile temporar ocupate și persoanele strămutate pe plan intern, Gheorghe Tuca, a recunoscut că Ucraina nu dispune de resurse pentru a întoarce Crimeea și Donbassul.