Fostul judecător și ex-președintele Judecătoriei Strășeni, Mihail Gavriliță, a fost amnistiat într-un dosar penal, fiind învinuit că a emis peste treizeci de hotărâri ilegale. Prin deciziile sale, fostul magistrat i-a ajutat pe mai mulți ruși și ucraineni să-și perfecteze documentele ca, ulterior, să redobândească cetățenia României, scrie Rise Moldova.

În perioada 2012-2013, mai mulți cetățeni străini, printre care ruși și ucraineni au încercat să obțină ilegal redobândirea cetățeniei României, în baza unor documente falsificate, eliberate de autoritățile Republicii Moldova.

În baza unor copii ale documentelor: certificate de botez și cununie, cetățenii străini au luat cu asalt Judecătoria Strășeni. Aceștia au solicitat ca magistrații să emită încheieri judecătorești în care să fie menționat că, rudele lor s-au născut în perioada anilor 1918-1940, 1941-1944, pe teritoriul actual al Republicii Moldova, atunci aflat în componența României.

Cu încheierea la mână, cetățeanul străin mergea la Starea civilă pentru a obține actele necesare (certificate de naștere, deces sau căsătorie) pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, iar ulterior, și redobândirea cetățeniei române.

Dorel Țurcanu este intermediarul-cheie și avocatul care i-a reprezentat pe străini în instanță.

Documentele pregătite de acest avocat au ajuns pe masa judecătorului Mihail Gavriliță, care deținea și funcția de președinte de instanță.

Procurorii l-au acuzat pe fostul magistrat că a emis un set de decizii contrar legii, având la bază doar copii ale documentelor și a unor certificate.

În 2014, Gavriliță a plecat din funcția de judecător și din cea de președinte al Judecătoriei Strășeni, în tabăra avocaților.

Dosarul penal pe numele lui Mihail Gavriliță a ajuns în instanță la începutul acestei luni, fiind examinat de magistrații de la Judecătoria Chişinău (sediul Buiucani). Aceștia au ajuns la concluzia că, fostul lor coleg de breaslă: „Prin pronunțarea acestor hotărâri ilegale ale judecătorului Mihail Gavriliță s-a adus atingerea intereselor publice, s-a atentat şi prejudiciat imaginea sistemului judecătoresc al Republicii Moldova, s-a atentat şi prejudiciat funcția statului la perfectarea şi eliberare actelor de stare civilă, precum şi la securitatea națională a Republicii Moldova, cât şi altor state”.

La rândul său, Gavriliță și-a recunoscut vina, iar pe 20 iulie 2018, magistrații de la Buiucani l-au amnistiat „în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova”.

Contactat de RISE Moldova, fostul judecător Gavriliță a spus că a fost amnistiat după ce a scris o cerere. „Altfel nu te amnistiază. Domnule, nu dau eu așa informații și consultanță pe telefon. Dați-mi pace!”, a afirmat fostul magistrat.

În „Dosarul cetățeniei” au fost implicați și alți judecători de la Strășeni. Citiți continuarea pe RISE Moldova.