Proiectul privind decriminalizarea mediului de afaceri, în atenția PDM. Pavel Filip a declarat de la tribuna PDM că antreprenorii sunt supuși unor presiuni mari din partea organelor de forțe cu funcții de control. O altă problemă pentru oamenii de afaceri este și arestul preventiv.

În opinia lui Filip „la oamenii de afaceri nu trebuie să meargă oamenii în cizme și epoleți”. Primul ministru a declarat că o serie de infracțiuni vor fi investigate doar de către procurori și doar după constatarea organelor de control. „Alți infractori vor fi eliberați de răspundere penală cu condiția eliminării încălcării, plății prejudiciului și a amenzii duble. Totodată se va mări pragul pentru evaziunea fiscală ca infracțiune de la 75 de mii de lei până la 300 de mii”, a menționat Pavel Filip.

Potrivit primului ministru, perchezițiile vor fi supuse unor reguli mai severe, iar controlul la fața locului se va face doar după controlul documentelor în oficiu. „Vor fi limitate atribuțiile SIS-ului legate de investigarea infracțiunilor economice, va fi instituită răspunderea legală pentru funcționarii ce nu respectă termenele sau refuză neîntemeiat eliberarea actelor permisive”, a susținut șeful Executivului.

Prezent la conferință, deputatul popular-european Ștefan Creangă, a declarat că „arestul preventiv va fi aplicat pentru infracțiunile care prevăd privațiunea de libertate de la trei ani în sus”.

Amintim că, în octombrie 2017, fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat, de la tribuna PDM, că își propune să reducă presiunea asupra mediului de afaceri. Inițiativa a fost criticată de societatea civilă, care a semnalat că, astfel, ministerul intenționează să-i scape de pușcărie pe cei implicați în frauda bancară. Deși anterior a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului, ulterior, după o discuție cu ambasadorul UE la Chișinău, premierul Pavel Filip a cerut amânarea aprobării documentului.