Date alarmante în Mexic. Rata omuciderilor a crescut cu 16% în prima jumătate a acestui an, potrivit ministerului mexican de Interne. Peste 15 mii de persoane au fost ucise în primele șase luni. În acest an, Mexic a înregistrat cel mai mare indice de decese, după 1997 încoace.

Autoritățile mexicane spun că această epidemie de asasinate este cauzată de reglările de conturi dintre cele două mari carteluri de droguri, Jalisco și Sinaloa. Grupărilese luptă pentru controlul rutelor de trafic în Baja California.În prezent, această regiuneînregistrează una din cele mai mari rate a omucedirilor la nivel național, pentru primele șase luni ale acestui an: 71 de crime la 100.000 de locuitori.

„Vrem justiție, pentru că nu poate fi lăsat totul în voia sorții. Rămân văduve, copii orfani. Băiatul meu, soția lui, cei patru copii ai săi au fost uciși. Cum se poate întâmpla așa ceva?”, s-a întrebat Victoria Vargas, membru de familie a unei victime.

Cel mai periculos stat mexican rămâne Colima, pe coasta Pacificului, care are o rată a omuciderilor de 80 la 100.000 de locuitori, transmite The Guardian. Peste 40% din teritoriul țării este ținut în captivitate de liderii crimei organizate, potrivit autorităților locale. Din 2006, criminalitatea din Mexic a dus la moartea a peste 200.000 de oameni.