Grecia este în stare de șoc, după incendiile care au șters de pe fața pământului mai multe sate de lângă Atena. Bilanțul tragediei este cutremurător: 80 de oameni și-au pierdut viața, în timp ce alți 200 au fost răniți, iar sute de case și mașini au fost transformate în cenușă. În localitățile Rafină și Mați, salvatorii au găsit zeci de trupuri carbonizate la doar câțiva metri de mare. Autoritățile spun că au reușit, pentru moment, să localizeze focul, iar acesta nu mai reprezintă o amenințare. Moldovenii care locuiau în aceste sate au fost evacuați la timp, aflându-se în siguranță acum.

Moldoveanca Svetlana Lisagor este stabilită cu traiul de 16 ani în Grecia. Femeia s-a oferit să-i adăpostească pe moldovenii care locuiesc în satele devastate de flăcări. Svetlana spune că, din informațiile pe care le deține până la acest moment, nu există cazuri cu implicarea cetățenilor moldoveni. „La timp au fost evacuați sau se află în Republica Moldova – în vacanță. Am reușit să comunic cu 6 familii, care îi cunosc personal, din această regiune, din satele care au avut de suferit. Toți sunt bine”, a declarat Svetlana Lisagor Vergis, președintele Uniunii Moldo-Elene pentru TV8.

Potrivit moldovencei, familiile care aveau locuințe în regiunile incendiate au reușit să salveze clădirile în care locuiau, ajutând la stingerea focului, alături de pompierii eleni. „Drumurile sunt închise, nu avem acces ca să mergem acolo. Am fost anunțați că sunt interzise orice deplasări în aceste locații”, a declarat Svetlana Lisagor Vergis.

Totodată, moldovenii pot apela după ajutor și la ambasada Republicii Moldova în Grecia. „Am fost informați că ambasadorul RM în Grecia a oferit informații referitor la disponibilitatea ambasadei pentru a perfecta actele moldovenilor, care sunt cu scop turistic în zonele afectate”, a declarat Svetlana Lisagor Vergis, președintele Uniunii Moldo-Elene.

Autorităţile elene lansaseră, ieri, ipoteza că incendiile ar fi putut fi declanşate intenţionat de nişte piromani. Între timp, pompierii şi cei care au intervenit în zonele afectate spun că este vorba de incendii de vegetație și acuză Guvernul că nu a avut un plan de urgenţă şi nici proceduri în vigoare, care să permită o intervenţie mai rapidă şi mai coordonată. Cei care au scăpat din iad povestesc ororile prin care au trecut. „Mulțumim mării că era acolo și am putut să mergem pe mare, pentru că flăcările ne urmăreau peste tot, până la apă. Ne ardea spatele și ne-am divizat prin apă”, a spus una dintre victime.

„Mă uitam că din spate se îndrepta focul spre casa mea. Și a ajuns în câteva minute. A fost exact ca în iad. Iad”, a recunoscut o femeie.

Iar un pompier a descoperit trupuri carbonizate, la doar câțiva metri de mare: „Este adevărat, unii dintre decedați se știau între ei, pentru că i-am găsit în grupuri de trei sau patru persoane. Posibil erau rude sau prieteni, care i-am găsit carbonizați și erau cuprinși. Probabil, încercau să se protejeze reciproc de foc”.

Echipe de medici voluntari le acordă îngrijiri supraviețuitorilor, iar din mai multe state europene sosesc medicamente și materiale sanitare. Și moldovenii aflați în Grecia s-au mobilizat pentru a ajuta comunitatea elenă. „Au avut de suferit mulți cunoscuți și prieteni de-ai noștri eleni. Am mobilizat o echipă de voluntari ca să ajutăm comunitatea elenă, cu cele necesare. Sunt deschise câteva centre, am luat legătura cu acest centre”, a declarat președintele Uniunii Moldo-Elene.

Guvernul grec numeşte ceea ce se întâmplă în regiuni drept „o tragedie de nedescris”. Bilanţul oficial din acest moment este 80 de morţi, aproape 200 de răniţi şi 100 de dispăruţi. Peste 20 de persoane sunt în stare critică, cei cu răni ușoare au părăsit deja spitalele. Israel s-a oferit să preia o parte din pacienții în stare critică.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!