/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Lucrările unui moldovean, expuse la Hollywood. Află povestea tânărului artist

25 iulie 2018, ora 18:38

Constantin Botezat este originar din Telenești. Are 23 de ani, iar pasiunea pentru artă o are din copilărie. A studiat opt ani la Liceul de Arte plastice „Igor Vieru” din Chișinău.

“Această pasiune a crescut mai mult și mai mult, datorită acestei instituții și sunt enorm de recunoscător acestor profesori”, spune Constantin Botezat, pictor.

A vrut să obțină o diplomă europeană și a studiat la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, unde a început să colaboreze cu o galerie din regiune. Apoi, a aplicat la programul ERASMUS.

“Prin intermediul acestui program, am studiat un semestru în Italia, apoi un semestru la Lisabona. Celălalt semestru l-am desfășurat la Londra”, spune Constantin Botezat, pictor.

După finalizarea programului, tânărul artist a decis să rămână în Marea Britanie.

“Pentru o perioadă vreau să muncesc la Londra. Doresc să-mi continui studiile și voi aplica pentru un program de master”, spune Constantin Botezat, pictor.

Constantin a participat la zeci de galerii internaționale, alături de artiști cu renume. Unele lucrări au ajuns și la Hollywood, fiind singurul reprezentant din Europa. Are o admirație aparte pentru artiști ca Nicolae Grigorescu, care au reușit să transpună tradițiile românești prin intermediul lucrărilor sale. Între timp acesta a devenit și scopul său. Una din lucrările preferate de artist este „Sărutul”, pictată de austriacul Gustav Klimt.

“Această lucrare mă inspiră mult și cred că acest artist reprezintă un exemplu pentru mine. Și modul său e a vedea lucrurile și stilul său, cred că m-au inspirat și am o inspirație din partea lucrărilor sale”, spune Constantin Botezat, pictor.

Tânărul spune că abordează, deocamdată, stilul academic în pictură.

“Încerc să-mi caut o identitate și cred că acest lucru este cel mai important. Aceasta presupune multă muncă și foarte multe schițe, și experimente, pentru a ajunge la rezultatul dorit”, spune Constantin Botezat, pictor.

Moldoveanul este susținut de o galerie din Transilvania, cu care colaborează de mai mulți ani. Totodată, Constantin muncește la Londra în calitate de designer grafician la o revistă engleză.

“Acum jobul meu este grafic designer și în timpul liber eu pictez, expun și încerc să creez mai multe contacte cu diverse galerii. Este doar începutul, dar sunt sigur că totul este posibil și totul este în mâinile noastre”, spune Constantin Botezat, pictor.

În următorii ani nu planifică să se stabilească cu traiul în Moldova.

“În Moldova nu se pune accent pe cultură. Ar trebui să investim mai mult timp, atenția noastră și fonduri europene, pentru a deschide centre artistice. În viitor mi-aș dori să colaborez cu artiști din țară și împreună să creăm ceva frumos”, spune Constantin Botezat, pictor.

Visul tânărului pictor este să conducă un spațiu cultural și poate chiar să aibă o galerie a sa, în care ar putea ajuta artiștii să-și expună lucrările.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram