Pe final de sesiune, deputații democrați și aliații acestora s-au grăbit să voteze Legea privind declararea voluntara și stimularea fiscală, despre cei din opoziție se tem că va permite legalizarea miliardului furat din bănci. Și asta pentru că oamenii de afaceri care nu și-au declarat veniturile până acum, o pot face, contribuind la bugetul de stat cu trei la sută din valoarea bunurilor. Unii deputați au propus să lase legea pentru toamnă, pe motiv că nici nu au reușit să vadă atent ce prevede aceasta, documentul ajungând în Parlament cu viteza luminii. În replică, democrații au lăudat-o și au respins acuzațiile.

Încă de la începutul ședinței, deputații PLDM au cerut ca cele trei proiecte de lege privind reforma Codului fiscal, declararea benevolă și stimularea fiscală sa fie scoase de pe ordinea de zi pentru ar fi ajuns în Parlament cu abateri.

„Eu susțin propunerea înaintată de colegul nostru. Cel mai corect este să excludem, lăsăm pe la toamnă, avem timp să studiem că sunt proiecte foarte complicate”, a declara Mihai Ghimpu, deputat PL.

Propunerea însă nu a fost susținută. Îngrijorarea deputaților din opoziție ține, în mod special, de Legea privind declararea voluntară a bunurilor.

„În condițiile în care noi nu avem niciun progres în rambursarea banilor din furtul miliardului și se vin cu propuneri de a legaliza averi și bunuri fiscale și averi financiare, desigur că prima reacție a noastră este repulsia”, a menționat Grigore Cobzac, deputat PLDM.

„Se încearcă încă o dată legalizarea furtului miliardului prin acest proiect de lege. Noi am văzut că în Republica Moldova toate veniturile și toate casele sunt pe surori frați soacre. Deci, nu este nici un impediment ca acei bani să fie dimpotrivă băgați pe ușa din spate și legalizați”, a susținut Alina Zotea, deputat PL.

Pentru că propunerile lor nu au fost auzite, socialiștii, comuniștii, liberalii și liberal democrații au părăsit sala de ședință.

„Aceste reforme se încep când vii la guvernare și când ai timp să promovezi. Nu pe ultima sută de metri ca toți să fie cu ochii legați și cu ochii închiși și să nu înțeleagă ce au votat. De aceea și am zis, sunt o mașină de vot, așa li s-a spus – așa votează”, a precizat Zinaida Grecianîi, deputat PSRM.

„Pe parcursul acestei sesiuni luni de zile nu au fost aproape ședințe, câte o ședință două, câte 10-15 proiecte, ne-am trezit la sfârșit de sesiune cu o agendă de peste 50 de proiecte ți toate la pachet. Pentru a reuși să spele urmele de cele ce au făcut anterior”, a spus Tudor Deliu, deputat PLDM.

„Rămân două trei zile ca să nu se poată nimeni orienta ce hotărăsc ei, ce adoptă, ne aruncă aceste proiecte de lege și noi trebuie mecanic să le adoptăm”, a comunicat Vladimir Voronin, deputat PCRM.

Prin urmare, proiectele de lege a fost discutate, iar mai apoi votate de deputații democrați și de cei din coaliția de guvernământ.

„Și ei care pretind, socialiștii în cazul de față, de fapt ca și comuniștii, ca și liberalii, liberal democrații. Aș spune chiar fugit din sala plenului datorită faptului ca să nu fie puși în situația că ori să voteze aceste reforme care nu le aparțin dar le aparțin guvernării, ori să le critice cu niște critici inventate și care nu pot fi adevărate”, a declarat Andrian Candu, Președintele Parlamentului.

Deputatul PD, Sergiu Sîrbu, spune că opoziția este frustratăpentru că legile elaborate sunt bune.

„Probabil inițiativele bune cumva le stau în gât oponenților noștri deoarece sunt inițiative care vor avea efect imediat. Ce ține de declararea voluntară, probabil nu au citit inițiativa. Dacă ar citi-o foarte atent ar vedea ca ea nu se referă nici la un demnitar categoric, nu se referă categoric la conducătorii de instituții financiar bancare. Nu se referă categoric la spălare de bani, la infracțiuni de corupție și alte crime”, a declarat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Proiectele de lege privind modificarea codului fiscal au fost anunțate la începutul săptămânii curente, în cadrul briefingului Partidului Democrat. Guvernul le-a aprobat ieri și le-a trimis Parlamentului. Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală prevede, printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, până în luna februarie 2019, urmând să ofere în bugetul de stat 3 la sută din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate. În această lista nu intra însă mai multe categorii de demnitari și funcționari. Totodată, potrivit altor modificări, adoptate astăzi, impozitul pe venit pentru persoanele fizice ar urma să fie redus de la 18 la până la 12 la sută. Se va micșora și contribuția angajatorului de la 23 la 18 la sută.