Șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova, a pachetului de legi privind politica bugetar fiscală și amnistia de capital. Diplomatul susține că adoptarea acestora în grabă ar putea duce la încălcarea angajamentelor asumate de R. Moldova față de UE și alți parteneri externi. Totodată oficialul UE spune că se așteaptă ca autoritățile să înceteze procesul de adoptare a acestei legislații. Declarația a fost publicată pe pagina oficială a diplomatului.

„Republica Moldova și-a asumat angajamente față de UE, printre altele prin Acordul nostru de Asociere, Agenda de asociere și Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară, precum și angajamente față de alți parteneri internaționali. Legislația adoptată astăzi [26.07.2018] într-o manieră grăbită și netransparentă, în cazul aplicării ei, ar putea duce la o încălcare a acestor angajamente și ar putea fi incompatibilă cu reformele în desfășurare care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor și criminalitatea organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri. Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să înceteze procesul de adoptare a acestei legislații și să o aducă în conformitate cu standardele internaționale”, a scris Peter Michalko pe pagina sa de facebook.

Precizăm că și-au exprimat îngrijorarea privind pachetul dat de legi și Reprezentantul Permanent al FMI în Moldova și Ambasada SUA.

Amintim că, pachetul de legi a fost votat în două lecturi cu votul a 56 de deputați din fracțiunile Partidului Democrat și Partidului Popular European, în lipsa deputaților din opoziție care au părăsit rând pe rând sala plenului în semn de protest.

Proiectele de lege privind modificarea codului fiscal au fost anunțate la începutul săptămânii curente, în cadrul briefingului Partidului Democrat. Guvernul le-a aprobat ieri și le-a trimis Parlamentului. Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală prevede, printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, până în luna februarie 2019, urmând să ofere în bugetul de stat 3 la sută din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate. In aceasta lista nu intra însă mai multe categorii de demnitari și funcționari. Totodată, potrivit altor modificări, adoptate astăzi, impozitul pe venit pentru persoanele fizice ar urma să fie redus de la 18 la până la 12 la sută. Se va micșora și contribuția angajatorului de la 23 la 18 la sută.