Mihai Gimpu, deputatul fracțiunii Partidului Liberal, a venit cu o replică în adresa Guvernării după ce Fondul Monetar Internațional (FMI) a criticat legea aprobată de Parlament, ce prevede amnistia capitalului. În opinia liberalului, Guvernarea nu este cointeresată de a avea relații bune cu Statele Unite ale Americii, cu Fondul Monetar Internațional și cu Uniunea Europeană. Cei de la guvernare au un singur interes, de a acapara cât mai mult și cât mai curând posibil, atât timp cât puterea le aparține, a declarat Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Parlament.

„Reacția FMI este foarte bună și sigur că poate avea consecințe. UE a suspendat finanțarea în legătură cu ne-validarea alegrilor dar și cu celelalte încălcări, ei s-au lăudat că sunt în relații bune cu FMI și că instituția ar dona 23 de milioane de euro. Eu bănuiesc că acea înțelegere care preconiza acordarea de milioane Republicii nu va mai fi îndeplinită de FMI, pentru că s-a încălcat înțelegerea pe care a avut-o Guvernul cu FMI”, a menționat deputatul.

Totodată, Mihai Ghimpu a mai declarat că sistarea ajutorului financiar din partea UE și FMI, ar stopa și alți parteneri de a mai acorda ajutor Republicii Moldova.

Amintim că, pachetul de legi a fost votat în două lecturi cu votul a 56 de deputați din fracțiunile Partidului Democrat și Partidului Popular European, în lipsa deputaților din opoziție care au părăsit rând pe rând sala plenului în semn de protest.

Proiectele de lege privind modificarea codului fiscal au fost anunțate la începutul săptămânii curente, în cadrul briefingului Partidului Democrat. Guvernul le-a aprobat ieri și le-a trimis Parlamentului. Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală prevede, printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, până în luna februarie 2019, urmând să ofere în bugetul de stat 3 la sută din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate. In aceasta lista nu intra însă mai multe categorii de demnitari și funcționari. Totodată, potrivit altor modificări, adoptate astăzi, impozitul pe venit pentru persoanele fizice ar urma să fie redus de la 18 la până la 12 la sută. Se va micșora și contribuția angajatorului de la 23 la 18 la sută.