Comitetul pentru combaterea spălării banilor din cadrul Consiliului Europei (MONEYVAL) se arată îngrijorat privind unele mesaje apărute în presa din Moldova care sugerează că oficialii Consiliului fuseseră consultați de demnitari moldoveni înainte de adoptarea Legii amnistiei fiscale. Comitetul dezminte această informație într-un comunicat de presă.

„Rapoartele mass-media din Moldova par să sugereze în mod greșit că Legea cu privire la Declarația Voluntară și Stimularea Fiscală, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 26 iulie 2018, a fost analizată pozitiv de către un expert al Comitetului Consiliului Europei pentru Evaluarea Anti-Bani Măsuri de spălare și finanțare a terorismului (MONEYVAL). MONEYVAL precizează că nu a fost consultat cu privire la această lege la nicio etapă a procesului legislativ. Niciun expert al MONEYVAL nu a fost consultat”, se menționează în comunicatul instituției.

În comunicat se explică că în conformitate cu regulile sale de procedură, MONEYVAL este responsabilă cu analizarea tuturor programelor voluntare de conformitate a impozitelor adoptate de membrii săi în ceea ce privește respectarea standardelor internaționale privind spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Amintim că, pachetul de legi a fost votat în două lecturi cu votul a 56 de deputați din fracțiunile Partidului Democrat și Partidului Popular European, în lipsa deputaților din opoziție care au părăsit rând pe rând sala plenului în semn de protest.

Proiectele de lege privind modificarea codului fiscal au fost anunțate la începutul săptămânii curente, în cadrul briefingului Partidului Democrat. Guvernul le-a aprobat ieri și le-a trimis Parlamentului. Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală prevede, printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, până în luna februarie 2019, urmând să ofere în bugetul de stat 3 la sută din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate. In aceasta lista nu intra însă mai multe categorii de demnitari și funcționari. Totodată, potrivit altor modificări, adoptate astăzi, impozitul pe venit pentru persoanele fizice ar urma să fie redus de la 18 la până la 12 la sută. Se va micșora și contribuția angajatorului de la 23 la 18 la sută.