Pentru compania Air Moldova, despre care ieri s-a anunțat că a fost scoasă la privatizare, Agenția Proprietății Publice cere un preț nu mai mic de 48 de milioane de lei. Asta în timp ce capitalul social al acesteia este de peste 300 de milioane. Liberalul Mihai Ghimpu acuză guvernarea că ar avea interese proprii din vânzarea companiei. Iar un expert economic susține că riscul cel mare este că un activ al statului va fi cedat la un preț de nimic. Guvernul încă nu a venit cu o reacție.

Agenția a menționat că „Air Moldova” se expune pentru prima dată, iar prin vânzarea ei se urmărește atragerea capitalului privat pentru modernizarea flotei aeriene, îmbunătățirea calității serviciilor prestate și extinderea gamei de servicii, dar atragerea pasagerilor de tranzit. Despre privatizarea „Air Moldova” a vorbit și liberalul Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe în Parlament. Potrivit lui, atunci când partidul său încă făcea parte din coaliția de guvernare, deputații PL au fost de acord cu vânzarea acesteia, însă ar fi avut și câteva cerințe: ca evaluarea întreprinderii să fie făcută de companii specializate din Europa, iar condițiile pentru vânzare să fie puse astfel încât să nu poată fi privatizată de companii off shore, conduse de moldoveni, prin persoane interpuse. Ghimpu crede că guvernarea a scos „Air Moldova” abia acum la vânzarea pentru ca să mai scadă, între timp, valoarea acesteia.

„Se vede cu ochiul liber că dacă te uiți că este intereseul celor de la guvernare. În perioada de vară, când toată lumea e în vacanță, nu se privatizează obiecte. Este scris că cererile se depun în perioada 27 iulie- patru septembrie. Taman când luna august, ceea ce înseamnă că exclud participarea partenerilor din Europa, și le oferă posibilitatea celor de aici să privatizeze „Air Moldova”, a declarat Mihai Ghimpu, deputat PL.

Și expertul economic, Veaceslav Ioniță, consideră că vânzarea companiei Air Moldova ar putea fi riscantă, iar statul va vinde întreprinderea, care deține 50 la sută din fluxul aerian de pasageri, pe un preț derizoriu.

„În condițiile în care asta se întâmplă într-un context nu atât de favorabil, în condiția în care în Republica Moldova toate privatizările mari îs foarte cu multe suspiciuni, eu mă uit cu frică la acest proces”, a spus Veaceslav Ioniță, Expert Economic.

În urma concursului comercial pentru privatizarea a 12 întreprinderi de stat, printre care „Air Moldova”, dar și „Fabrica de sticla din Chișinău”, sau hotelul „Zarea”, statul speră să obțină cel puțin 526 de milioane de lei. Dosarele pot fi depuse între 27 iulie și patru septembrie. La concurs vor fi admiși doar cei care nu au datorii faţă de bugetul public național, au prezentat toate documentele și au propus un preț nu mai mic decât prețul inițial de vânzare.

„Dar nu uitați să participați la privatizarea „Air Moldova” sau măcar „Marza”, „Barza Albă”. Nu stați și voi așa de pasivi”, a susținut Mihai Ghimpu, deputat PL.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!