/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Ce spune Delegația UE în Moldova despre riscul de suspendare a regimului liberalizat de vize din cauza „cetățeniei prin investiție”

missing
30 iulie 2018, ora 17:03

„Suntem conștienți de faptul că există state ale căror cetățeni beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE și care implementează scheme de investiții contra cetățeniei. Regimul liberalizat de vize cu UE nu ar trebui folosit pentru a atrage investiții individuale în schimbul cetățeniei. Toți cetățenii care călătoresc, inclusiv cei ce nu au nevoie de o viză pentru a intra în UE, sunt verificați la frontierele externe ale UE pentru a se stabili dacă îndeplinesc condițiile de intrare, inclusiv prin verificarea în Sistemul de Informare Schengen și bazele de date ale statelor membre. Dacă există indicii că un călător ar putea prezenta un risc la adresa securității interne sau politicii publice a oricărui stat membru, intrarea în UE poate fi refuzată”, se spune în răspunsul delegației UE în R. Moldova pentru TV8.

În același răspuns se mai spune că UE dezvoltă noi sisteme de informație care vor ajuta ofițerii de la paza frontierei să monitorizeze mai bine cine ajunge în UE. Acestea includ și sistemul ETIAS- Sistemul European de Autorizare și Informații pentru Călătorii (European Travel Information and Authorisation System ) și sistemul EES – de Intrare/Ieșire (Entry/Exit System).

Precizăm că răspunsul UE vine după ce în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, regimul liberalizat de vize este în pericol. „Riscurile pentru noi toți sunt faptul că, Uniunea Europeană, evidențiind anumite riscuri la tot ce se întâmplă în Republica Moldova și în februarie ei au aprobat o procedură de suspendare a Regimului Liberalizat de vize. Prin oferta respectivă față de străini Bruxellesul poate să vadă un risc pentru dânșii de legalizare a cetățenilor care au alte interese”, a declarat atunci Veaceslav Negruță, fost ministru al Finanțelor.

Amintim că, potrivit legii cetățenii, o persoană va putea obține cetățenia R. Moldova dacă va face o contribuție nerambursabilă la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă de 100 mii de euro, iar valoarea minimă a investiției, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare (imobiliar sau finanțe publice) va fi de 250 mii de euro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram