Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat numele unui moldovean care ar fi implicat, împreună cu grupul paramilitar privat „Wagner", în conflictul din estul Ucrainei și Siria. Potrivit autorităților din statul vecin, moldoveanul, Radu (Rodion) Donciu, în vârstă de 43 de ani, a luptat ca mercenar pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și în Siria, în cadrul companiei private „Wagner” condusă de ruși, scrie balkaninsight.com.

Site-ul ucrainean Myrotvorets scrie că Radu Donciu este din Moldova, dar locuiește în Rusia. Potrivit sursei el este căsătorit și are o fiică. Radu Donciu a publicat numeroase fotografii în care este prezent el și familia sa pe o rețea de socializare din Federația Rusă, dar a încetat să facă acest lucru în 2016.

„Serviciul de securitate continuă să informeze că serviciile secrete rusești utilizează cetățeni străini în cadrul companiei private de securitate „Wagner” pentru a conduce un război hibrid în Ucraina și în lume”, au susținut reprezentanții Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Oficialii ruși au admis de mult prezența soldaților care luptă voluntar în estul Ucrainei și în Siria, unde Moscova susține guvernul Damasc, dar neagă orice legătură cu compania privată „Wagner”. „Conducerea politică și militară rusă ascunde în mod deliberat pierderile uriașe de mercenari în războiul hibrid din Ucraina și Siria”, a declarat șeful serviciului de securitate al Ucrainei, Igor Guskov, pe 26 iulie.

Săptămâna trecută, Serviciul de Securitate al Ucrainei a deconspirat numele celor 70 de mercenari care au murit sau au fost răniți în timpul luptelor din Siria. În aprilie 2018, Serviciul de Informații și Securitate a Moldovei (SIS) a declarat pentru BIRN, că a identificat cel puțin 62 de persoane, mai ales din regiunea Transnistreană, care luptă pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.