Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a încetat activitatea a 11 administratori de grupuri înregistrate pe rețelele de socializare „Odnoklassniki” și „VKontakte”, care postau „materiale anti-ucrainene". Agenției „TASS” cu referire la serviciul de presă al SBU, informează că administratorii au fost reținuți, scrie tvrain.ru.

SBU afirmă că șase, dintre cei 11 reținuți, sunt locuitori ai regiunei Odessa, doi sunt din regiunea Kiev, un administrator este din regiunea Donetsk iar ceilalți sunt din Cernăuți și Ivano-Frankivsk. Moderatorii postau mesaje prin intermediul cărora cereau schimbarea frontierelor din Ucraina și solicitau să fie sprijinite organizațiile teroriste „L / DNR”.

La locul de reședință al administratorilor, oamenii legii din Ucraina au găsit echipamente informatice și dispozitive mobile cu dovezi de plasare a materialelor anti-ucrainene și cu dovezi ce demonstrau faptul că astfel de instrucțiuni erau recepționate de la serviciile speciale rusești. SBU notează că bani, deținuții au primit de la curatorii ruși.

Acțiunile moderatorilor sunt calificate conform art. 109 (acțiuni care vizează schimbarea sau răsturnarea forțată a ordinii constituționale sau confiscarea puterii de stat), art. 110 (încălcarea integrității teritoriale și inviolabilitatea Ucrainei) și art. 258-3 (crearea unui grup terorist sau a unei organizații teroriste) din Codul penal al Ucrainei.

În luna mai a anului trecut, președintele ucrainean Petro Poroșenko a impus sancțiuni împotriva companiilor rusești. Sub restricțiile au fost „VKontakte”, „Odnoklassniki”, „Yandex”, „Mail.ru” și alte servicii. Furnizorii de internet din Ucraina au restricționat accesul la acestea în țară.