Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) anunţă finalizarea lucrărilor şi darea în exploatare a drumului de ocolire a oraşului Ungheni, R1 km 96+200 – km 103+913, construit de compania OHL ZS (Cehia). Tergiversarea cu peste un an şi jumătate a costat bugetul circa 40 milioane lei, scrie Mold-Street.

Drumul cu o lungime de 7,71 kilometri construit în cadrul Proiectului de Susţinere a Programului din Sectorul Drumurilor, finanţat din mijloacele grantului Comisiei Europene „Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate”, „este rezultatul unei cooperări și conlucrări eficiente, dar și a unei munci asiduă depuse de toate părțile implicate în proces”, susţine ASD.

Guvernul forţat să aloce 40 milioane lei pentru a finaliza lucrările

Contractul de construcție a fost semnat încă pe 24 martie 2014, și drumul urma să fie dat în exploatare în iunie 2016. Lucrările au fost însă tergiversate din diverse motive, aşa că pe 1 ianuarie 2017, proiectul avea un grad de realizare de doar 25%.

La finele lunii august o inspecție a Administrației de Stat a Drumurilor atesta însă că firma OHL ZS (Cehia), realizase doar 48,27% din lucrărie de construcție și a încălcat prevederile acordului, dar și a unui Plan de Acțiuni.

La începutul lunii decembrie 2017, gradul de realizare a ajuns la 87%, dar drumul nu putea fi finalizat din cauza iernii.

În acelaşi timp pe 6 decembrie 2017, a expirat acordul de grant pentru lucrările acestui drum, potrivit căruia UE oferea 11 milioane de euro, ceea ce semnifica că dacă banii rămaşi nu mai putea fi folosiţi.

Conform datelor prezentate de ASD, din cele 11 milioane euro, au fost absorbite circa 8,62 milioane de euro. În consecință restul sumei de circa 2,4 milioane de euro (peste 45 milioane de lei) a rămas la UE.

Respeciv acești bani au fost alocați de la Bugetul de stat pentru a finaliza lucrările și a da în exploatare drumul. Potrivit ASD cofinanțarea din mijloacele Fondului Rutier, a fost de circa 40 milioane lei (estimativ 2,11 milioane euro).

Beneficiile drumului de ocolire

Deschiderea variantei de ocolire oferă, în primul rând, siguranța locuitorilor din zonă, dar și a participanților la trafic, iar aproximativ 450 unități de transport greu, zilnic, vor fi redirecționate pe ocolire.

De asemenea, proiectul, prin îmbunătățirea accesului la servicii de transport, oferă localităților din vecinătatea orașului Ungheni un acces mai bun la oportunitățile economice dar și la serviciile sociale. Ca urmare a construcției drumului de ocolire, timpul de parcurgere se va micșora de 4 ori, ceea ce garantează cetățenilor din zonă un acces mai rapid la serviciile de urgență – pompieri, ambulanță, poliție, susţine ASD.