O gunoiște neautorizată a fost creată la periferia orașului Chișinău în aproprierea unui cartier locativ, direct pe malul râului Bâc. Potrivit primarului interimar, Ruslan Codreanu, persoanele care gestionează poligonul au încercat să astupe cu pământ deșeurile însă au apropiat și mai mult gunoiul de apele râului. Gunoiștea a fost descoperită după ce Codreanu a mers în teritoriu însoțit de reprezentanții serviciilor de resort și ai poliției municipale.

„Am fost aici cu câteva săptămâni în urmă. Am rămas uimit de situaţia pe care am găsit-o, având în vedere dimensiunea gunoiştii create şi posibilele consecinţe asupra mediului. Este o adevărată catastrofă ecologică, chiar la periferia oraşului Chişinău, în imediata apropiere a râului Bâc şi a unui cartier locativ particular”, a remarcat Ruslan Codreanu.

Potrivit primarului general interimar, oamenii transportă pe teritoriul poligonului deşeuri de construcţie, chiar dacă gunoiştea municipală autorizată se află în apropiere. Totodată Codreanu a menționat că odată ce terenul a fost transmis în proprietate privată, proprietarul terenului pe care se depozitează deșeurile este cunoscut. „Constat că în ultimele zile persoanele care gestionează poligonul improvizat au încercat să astupe cu pământ deşeurile, însă nu au făcut altceva decât să apropie şi mai mult gunoiul de apele râului Bâc”, a afirmat edilul-şef al capitalei.

Ruslan Codreanu a dispus blocarea accesului pe teritoriul poligonului improvizat și a solicitat suportul Direcţiei de Poliţie în acest sens. Primarul interimar a cerut identificarea persoanelor care transportă deșeuri în locurile neautorizate şi sancționarea lor. Autorităţile publice locale ale municipiului Chişinău vor sesiza în mod de urgență Agenția Ecologică Chișinău şi Procuratura municipiului Chişinău asupra situaţiei date.

Menționăm că terenul pe care s-a format gunoiștea are o suprafaţă ce se extinde pe câteva hectare de pământ. Acesta este în proprietate privată și se află pe teritoriul administrativ al comunei Truşeni.