Valeriu Streleţ, ex-prim-ministru al R. Moldova, care a fost demis din funcție în 2009, spunea că la baza demiterii sale stă faptul că nu ia răspuns lui Vlad Plahotniuc la telefon. Acesta afirmă că nu i-a răspuns deoarece Plahotniuc nu deţinea nicio funcţie publică în sistemul de stat al R. Moldova și nici politică în cadrul PDM. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă.

Streleț crede că deși i-ar fi răspuns, nu crede că nu ar fi fost demis. „Nu i-am răspuns dlui pentru că, şi am subliniat şi atunci, Atunci, am vorbit cu dl Candu şi i-am spus că dacă partidul are ceva să-mi comunice, sunt deschis pentru comunicare cu persoanele aflate în funcţii. De altfel, chiar dacă ne-am fi auzit şi întâlnit ulterior cu dl Plahotniuc, cred că tot la demisie se ajungea, pentru că, probabil, s-ar încercat să mi se impună nişte reguli de joc pe care eu nu le-aş fi acceptat”, a spus Streleț.

În același timp, întrebat dacă ar putea să dea timpul înapoi, ce ar face, Streleț a spus că nu s-a ținut de funcție, iar în cele 92 de zile cât a fost premier, a executat, ad-litteram, programul de guvernare, „care viza stabilizarea sectorului bancar, investigarea mega fraudei bancare, clarificarea situaţiei cu Aeroportul Chişinău şi alte domenii „sensibile” pentru un şir de actori politici, care au înţeles că eu pot fi un element indezirabil în schemele lor de viitor”, a declarat Streleț.

În același timp Streleț spune că Plahotniuc a deveni cel mai influent om din ţară deoarece controlează sistemul de drept, presa și faptul că are bani. „Având controlul asupra sistemului de drept, inclusiv partea de anchetă penală, având controlul asupra majorităţii resurselor mediatice cu acoperire naţională, având resurse financiare consistente, dlui doar a exploatat un lanţ al slăbiciunilor clasei politice din Moldova. Calităţi, aptitudini şi atitudini ale figuranţilor politici de la noi care au fost receptivi la nişte oferte greu de refuzat. În consecinţă, avem ceea ce avem. Totul se vinde şi se cumpără. S-a creat o majoritate care guvernează ţara şi avem o hiperconcentrare de putere în mâinile unei singure persoane”, a declarat Streleț.