Pentru prima oară în țara noastră se va desfășura studiul internațional „Generații și Gender”. Programul prevede mai multe activități de analiză a proceselor demografice din țară. Cercetarea se va realiza pentru o perioadă de trei ani (2018-2020), pe un eșantion de 10 mii de persoane.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, în cadrul programului, în baza unei metodologii internaționale se vor analiza: schimbările în structura familiei, relațiile dintre generații, numărul dorit de copii și barierele, care influențează decizia cuplurilor de a avea sau nu copii.

„Colectarea datelor de calitate este esențială pentru a înțelege mai bine structura familiilor actuale și barierele ce stau în calea cuplurilor de a planifica și naște numărul dorit de copii. UNFPA Moldova va acorda asistență tehnică și expertiză în vederea realizării acestui studiu de proporții, care va informa politicile din acest domeniu și va determina impactul demografic dorit pe termen lung, așa cum s-a întâmplat în alte țări”, a declarat reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Rita Columbia.

În acest context, Ministrul Sănătății, Svetlana Cebotari a susținut că datorită acestui studiu vor fi elaborate scenarii de politici publice eficiente în sectorul demografic.

„Rezultatele acestui studiu ne vor ghida în realizarea celor mai eficiente politici, care să raspundă la dinamica și numărul populaţiei, ținând cont de situația socio-economică și familială a cetățenilor”, a menționat ministrul sănătății, Svetlana Cebotari.

Amintim că Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Svetlana Cebotari și reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Rita Columbia, au semnat luni, șase august curent, un Acord de colaborare pentru desfășurarea Programului „Generații și Gender” în Republica Moldova.

Studiul “Generații și Gender” a fost desfășurat până în prezent în 24 de țări și reprezintă un instrument global de monitorizare a schimbările demografice și răspuns la procesele de îmbătrânire, ratei joase de fertilitate, schimbărilor în structura familiei, relațiilor între generații și altele. Studiul se desfășoară la fiecare trei ani, timp de nouă ani. În cadrul Programului „Generații și Gender” MSMPS va beneficia de expertiza Consiliului Internațional pentru Populație și Dezvoltare al UNFPA și va veni cu un set de intervenții politice în sectorul demografic.

Rezultatele proiectului vor sprijini implementarea agendei Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare și vor contribui la monitorizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.