Ministerul Sănătății informează că tabăra unde s-au infectat mai mulți copii cu rujeolă era improvizată și activa fără coordonarea cu autoritățile competente. În rezultatul investigării epidemiologice a fost identificată sursa erupţiei epidemice, un copil din satul Cazaclia, venit în tabără, deja cu semne clinice de rujeolă, după ce s-a aflat timp de o săptămână în Bolgrad, regiunea Odessa, unde a contactat cu persoane bolnave de rujeolă.

Toţi copiii suspecţi şi contacţii au fost supuşi măsurilor restrictive, examinaţi medical de specialişti şi se află sub supraveghere medicală continuă în secţiile de boli infecţioase a spitalelor raionale.

Reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, asistenţei medicală primară, forţelor de ordine publică şi direcţiei de educaţie au constatat că, locaţia dată, constituie niște construcţii improvizate, voluntar amplasate, în detrimentul tuturor cerinţelor minime existente a condiţiilor privind asigurarea securităţii, sănătăţii copiilor şi maturilor.

În contextul celor relatate, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale întreprinde toate măsurile privind lichidarea focarului existent, de prevenire a răspîndirii epidemiei şi de acordare a asistenţei medicale specializate.

Ministerul va sesiza organele de drept în vederea documentării cazului de activitate ilicită a taberei, pornind de la impactul şi prejudiciul acestui eveniment de sănătate publică asupra sănătăţii cetăţenilor.

În acest context, Ministerul Sănătății atenționează că acest caz este o dovadă în plus a faptului că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și unica măsură sigură de protecție și de prevenire a acesteia este vaccinarea conform Calendarului național de imunizare.