Politologul Dionis Cenușă susține că președintele ar avea propriile interese în proiectele ce țin de reforma fiscală și amnistia fiscală. Într-un comentariu pe o rețea de socializare, Cenușă spune că ceea ce face Președintele este o absurditate. „Acesta condamna actuală guvernarea pentru furtul miliardului, și tot el împinge înainte legile care creează premise pentru „înălbirea" banilor ilegali obținuți, inclusiv din fraudarea băncilor moldovenești”, afirmă politologul.

Potrivit lui, președintele ar fi putut cel puțin să se prefacă că se opune acestui packet de legi și respectiv să câștige, deși greu, ceva încredere. Oricum, guvernarea ar fi putut institui „interimatul” și speakerul Candu ar fi preluat atribuțiile Președintelui țării și ar fi promulgat legislația controversată.

„Mișcarea Președintelui demonstrează că acesta și anturajul său au interese personale legate de beneficiile oferite de noile facilități de legalizare a capitalului dubios. Nu aș exclude nici facilitarea acestui proces de către Președinte pentru a arăta că el la fel a contribuit, mai ales dacă cetățeniile moldovenești vor fi achiziționate de către diverși cetățeni ruși, pe care Președintele îi vizitează cu regularitate. Indiferent de critică aspră și demonizarea tuturor forțelor pro-europene, Igor Dodon nu ascunde deloc că este interesat personal în schemele aranjate de către PDM și respectiv Vladimir Plahotniuc. În asemenea situații, Președintele nici nu mai încearcă să simuleze careva opoziție”, scrie Cenușă.

Precizăm că șeful statului a anunțat astăzi că va promulga pachetul de legi privind reforma fiscală, menționând că a examinat minuțios legea și criticile experților naționali și internaționali.