Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, prezintă concluziile ședinței Comisiei guvernamentale pentru organizarea și monitorizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți, cu referire la situația de la Tabăra de odihnă „Trandafirul” din orașul Vadul lui Vodă.

Potrivit unui comunicat al ministerului, la ședință au fost invitați reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Stat al Muncii, ai Academiei de Studii Economice din Moldova, ai Primăriei orașului Vadul lui Vodă, ai Direcției de Învățământ Hâncești, precum și agentul economic care gestiona tabăra.

„În cadrul Comisiei vom analiza minuțios toate detaliile cazului, inclusiv documentele de licitație a foilor de odihnă, contractul de locațiune, planul de activitate al taberei, temeiurile angajării unor minori în calitate de educatori, ș.a.”, se spune în declarația ministerului.

Amintim că, la o tabără de odihnă pentru copii din or. Vadul lui Vodă ar fi fost agresați fizic 13 minori, cu vârstele cuprinse între 11 ani şi 15 ani. Copiii ar fi fost lăsaţi în grija a doi adolescenţi cu vârstele de 16 şi respectiv 17 ani. Anume aceştia ar fi recurs la acţiuni agresive faţă de copii, dupa ce ar fi consumat băuturi alcoolice.

Pe acest caz Poliţia Capitalei în comun cu Procuratura au iniţiat un proces penal pentru tortură în privinţa celor doi adolescenţi, fiind cercetaţi în stare de libertate. Totodată, a fost iniţiată o cauza penală pentru privare ilegală de libertate, în privinţa administratorului, fiind reţinut pentru 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău. Toate circumstanţele în care a avut loc incidentul se stabilesc.