Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că a depistat primul caz de incompatibilitate. Potrivit unui comunicat al instituției, este vorba de Gherman Olga care simultan mandatului de consilier în Consiliul Raional Telenești deține și funcția de director al Centrului de creație Telenești începând cu 15 aprilie 2016.

Potrivit ANI, consiliera a încălcat următoarele dispoziții legale:

– art. 7 alin (1) lit. d) din Legea 768/2000 privind statutul alesului local, potrivit căruia ”Mandatul alesului local este incompatibil cu: d) calitatea de şef, de şef adjunct (inclusiv interimatul acestor funcţii) în structurile subordonate autorităţilor publice locale (instituţii publice, servicii, întreprinderi municipale)”.

– art. 8 alin. (1) din Legea 768/2000 privind statutul alesului local, potrivit căruia ”Alesul local care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.7 din prezenta lege va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii”.

Gherman Olga a fost informată despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Actul de constatare va fi publicat pe pagina oficială web a Autorității după rămânerea definitivă cu respectarea legislației privind datele cu caracter personal, fapt după care Autoritatea Națională de Integritate va sesiza Comisia Electorală Centrală în vederea ridicării mandatului de consilier raional.