După ce șeful statului a declarat că va promulga pachetul de legi privind reforma fiscală, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, a publicat un tabel în care prezintă termenul de intrare în vigoare a principalelor prevederi ale pachetului de legi.

Astfel potrivit acestuia, cele mai importante prevederi intră în vigoare la 1 octombrie, iar unele la data publicării legii.

„Succes tuturor în implementarea reformelor. p.s. Și, da, de la 1 octombrie în țară este interzisă vânzarea plicurilor 🙂 – toată ”corespondența” (aproape) exclusiv prin carduri”, a scris Ion Chicu pe o rețea de socializare.

Amintim că, pachetul dat de legi a trezit critici din partea partenerilor externi, a experților naționali dar și a opoziției. Potrivit lor, astfel se vor legaliza „furtul miliardului”.

Pachetul de legi a fost votat în două lecturi cu votul a 56 de deputați din fracțiunile Partidului Democrat și Partidului Popular European, în lipsa deputaților din opoziție care au părăsit rând pe rând sala plenului în semn de protest. Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală prevede, printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, până în luna februarie 2019, urmând să ofere în bugetul de stat 3 la sută din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate. În aceasta lista nu intra însă mai multe categorii de demnitari și funcționari. Totodată, potrivit altor modificări, adoptate astăzi, impozitul pe venit pentru persoanele fizice ar urma să fie redus de la 18 la până la 12 la sută. Se va micșora și contribuția angajatorului de la 23 la 18 la sută.