Misiunea OSCE în Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la exercițiul militar de trecere a râurilor desfășurat în Zona de Securitate de către Grupul Operațional al Forțelor Ruse la 14 și 15 august, se arată într-un comunicat al instituției.

În conformitate cu mandatul său, Misiunea OSCE și-a trimis echipa în zona Zonei de Securitate în zilele de 14 și 15 august, dar echipa a fost împiedicată să monitorizeze complet exercițiile. În conformitate cu Principiile de cooperare dintre Comisia Unificată de control (CUC) și Misiunea OSCE în Moldova din 2004, Misiunea și-a împărtășit observațiile cu toate delegațiile la CUC prin canalele stabilite.

Potrivit Acordul privind principiile soluționării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, exercițiile militare în zona de securitate trebuie să fie autorizate de către CUC, ceea ce nu sa făcut în acest caz. Misiunea raportează constatările sale statelor participante ale OSCE, inclusiv țării gazdă, prin intermediul canalelor stabilite.

Misiunea OSCE îndeamnă toate părțile implicate în îndeplinirea Acordului din 1992 privind principiile unei soluționări pașnice să respecte pe deplin prevederile și regimul zonei de securitate, precum și deciziile și reglementările relevante ale CUC. Acest lucru este în interesul tuturor părților, se mai spune în comunicatul OSCE.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!