Poliția de Frontieră informează că în punctele de trecere situate la frontiera de est se înregistrează trafic intensiv, iar media de așteptare depășește 30 de minute.

Astfel, la punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe:
– direcția ieșire din RM – 180 de unități de transport;

Punctul de trecere Tudora-Starokazacie:
– direcția ieșire din RM – 70 de unități de transport; (Sectorul tranzit spre Ucraina este blocat cu mașini, fapt ce condiționează formarea rândurilor pe partea moldovenească).

Informăm că astăzi, 16 august, între orele 03:15 și 04:55 nu a funcționat Sistemul Informațional al Serviciului Vamal din Ucraina, fapt ce a condiționat dificultate la înregistrarea călătorilor. La această oră, reprezentanții celor patru autorități de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina activează la capacitate maximă pentru degajarea circulației.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada estivală:

– suplimentarea numărului de polițiști de frontieră;
– formarea grupelor mixte de specialiști din cadrul IGPF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
– aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
– redirecționarea traficului pe arterele libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic;
– la solicitarea administrației publice locale va fi inițiată activitatea punctelor de trecere locale;
– intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor în punctele de trecere.
– consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru autoturisme.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.