Deschiderea ambasadei R. Moldova la New Delhi, cooperarea comercial-economică și eliminarea regimului de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu au fost printre subiectele discutat de miniștrii de Externe al Moldovei și Indiei.

Potrivit unui comunicat al ministerului de Externe, decizia autorităţilor moldoveneşti de a deschide o misiune diplomatică în India a fost salutată de ministrul indian de Externe Sushma Swaraj. „Salutăm prima vizită a unui șef al diplomației moldovenești în ţara noastră și decizia Guvernului Republicii Moldova de a deschide o reprezentanţă diplomatică a Republicii Moldova la New Delhi şi suntem disponibili pentru acordarea sprijinului necesar pentru realizarea acestui obiectiv”, a declarat oficialul Indian.

Ulianovschi afirmă că deschiderea ambasadei ţării noastre la New Delhi va permite intensificarea contactelor inter-instituționale şi aprofundarea relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Republica India.

De asemenea, comunicatul ministerului anunță că cei doi oficiali au abordat întreg spectru al relaţiilor bilaterale moldo-indiene, accentuându-se cooperarea comercial-economică, lansarea procesului de export a produselor moldovenești pe piața indiană, recunoașterea certificatelor fitosanitare, dezvoltarea sectorului IT şi a celui farmaceutic, precum și consolidarea cadrului juridic bilateral şi al colaborării în cadrul organizaţiilor internaționale.

Părţile au manifestat interesul reciproc pentru semnarea în viitorul apropiat a Acordului privind eliminarea regimului de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu, precum și a unui Memorandum de colaborare în sectorul IT.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti, a adresat omologului său indian felicitări cu ocazia marcării pe 15 august a Zilei Independenței Republicii India, adresându-i şi invitaţia de a efectua o vizită de răspuns la Chișinău.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica India au fost stabilite la 12 martie 1992.