Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală condusă de democratul Lilian Carmanu, actualul președinte al raionului Ialoveni, a beneficiat în acest an de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Demnitarul spune că acești bani vor fi utilizați pentru organizarea Festivalului ”La gura teascului”, planificat pentru data de 15 septembrie 2018, scrie Moldovacurata.

SMART este una dintre cele peste 50 de organizații care au semnat, în anul 2017, o declarație de susținere a introducerii votului uninominal, inițiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Lilian Carmanu și-a înregistrat ONG-ul SMART în anul 2015, pe când era în funcția de primar al comunei Mileștii Mici din raionul Ialoveni. În această localitate este și adresa juridică a asociației obștești. Unul dintre domeniile de activitate ale acesteia este ”susţinerea reformei administrative şi democratice”.

Bani publici ”la gura teascului”

În anul 2018 asociația condusă de actualul președinte de raion a primit de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suma de 60 de mii de lei. Întrebat ce activități ale asociației sunt finanțate din bugetul public, Lilian Carmanu a răspuns că banii sunt destinați organizării Festivalului cultural ”La gura teascului”, care se va desfășura la 15 septembrie curent.

Ministerul Culturii, Educației și Cercetării a finanțat 91 de proiecte culturale, cu suma totală de circa 4 milioane de lei.În Ordinul Ministrului Educației, Culturii și Cercetării Nr.117 din 06 februarie 2018 se spune însă că cele 60 de mii de lei sunt alocați pentru ”Culegeri din Triumfurile Folclorice”. Președintele raionului confirmă că ar fi vorba despre același eveniment cultural.

Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării și Lilian Carmanu, președintele raionului Ialoveni sunt membri ai PDM.

BMW X5 de 25 de mii de lei?

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Lilian Carmanu nu indică poziția sa de președinte al Asociației SMART, ci doar de membru. Tot în declarația de avere acesta a indicat că este proprietarul unui autoturism de teren de model BMW X5, fabricat în anul 2008, dar cumpărat în anul 2016 cu suma de 25 de mii de lei. În realitate însă, un astfel de model de mașină este cu mult mai scump, iar pe site-urile de specialitate, prețul unui astfel de autoturism variază de la 14 la 25 de mii de euro, în funcție de gradul de uzură. Lilian Carmanu a explicat pentru Moldova Curată că mașina a costat mult mai scump, iar în anul 2016 a contractat și un credit pentru achiziționarea ei. El însă precizează că în contractul de vânzare a indicat doar suma de 25 de mii de lei.