Deși instanțele naționale nu a dat dreptate moldovenilor din diasporă care au fost lipsiți de posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, aceștia, împreună cu avocații,au decis să recurgă la instrumentele juridice internaționale. Mai exact au expediat o sesizare la Comitetul pentru drepturile civile și politice din cadrul ONU.

Noi nu am lăsat mâinile în jos după hotărârile instanțelor de judecată naționale și am decis să folosim instrumentele juridice internaționale. După un proces de analiză și de lucru îndelungat, am întocmit o sesizare către Comitetul pentru drepturile civile și politice din cadrul ONU. Această cale legală este posibilă conform procedurii permise de Pactul Internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care R. Moldova a aderat și și-a asumat angajamentul de a asigura implementarea și respectarea drepturilor consacrate, inclusiv a dreptului de a alege. Procedura în cauză, pe aspectul dreptului de a alege, practic neutilizată de cetățenii R. Moldova, reprezintă o posibilitate de a face auzită vocea celor cărora le-a fost îngrădit accesul la vot, și accesul la justiție în valorificarea acestui drept”, se spune într-un mesaj al avocaților diasporei pe acest dosar, Veronica Mihailov-Moraru, Digore Eduard și Sorina Macrinici.

Potrvit lor, deși Curtea Consituțională a R. Moldova a validat alegerile prezidențiale, ea a constatat clar neglijența, eșecul autorităților și instanțelor judiciare de a asigura dreptul la un proces echitabil în examinarea contestațiilor cu privire la încălcarea dreptului la vot al cetățenilor R. Moldova din diasporă.

Avocații precizează cu fost înaintate mai multe adresări Parlamentului R. Moldova de a elimina acele carențe din legislația electorală care ar evita pe viitor astfel de încălcări. Dar, contrar necesităților de a îmbunătăți legislația electorală și contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, a fost schimbat radical sistemul național electoral de votare, care, potrivit avocaților, va îngrădi și mai mult accesul cetățenilor din diasporă de a participa la administrarea treburilor statului.

Prin adresarea acestei sesizări la Comitetul ONU – sperăm că va fi auzită vocea diasporei, și să fie transmis un impuls Guvernului R. Moldova de a-și asuma angajamentele asumate față de toți cetățenii săi”, mai spun avocații.

Aceștia au precizat că sesizarea dată a fost pregătită și expediată de către avocați și membri activi din diasporă.

Amintim că, în ziua alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016, a fost încălcat dreptul la vot a mai multor moldoveni din diasporă din cauza epuizării buletinelor de vot în 18 secții de votare de peste hotare.