Un bărbat de 25 de ani a postat pe mai multe rețele de socializare un anunț precum că își vinde un organ (rinichi). Cu banii obținuți bărbatul voia să-și cumpere un apartament pentru a-și construi viața, separat de familia sa.

Potrivit poliției, bărbat din raionul Leova a fost sfătuit de un consătean și timp de câteva luni a avut intenția de a-și vinde un organ pentru o sumă de bani, făcând public pe mai multe rețele de socializare anunțul. Scopul acestuia era de a-și procura un apartament în mun. Chișinău.

Poliția s-a autosesizat, iar Centrul pentru combaterea traficului de persoane (CCTP) a IGP a inițiat o cauză penală în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor. De asemenea, au fost întreprinse acțiuni preventive pentru ca victima să nu recurgă la asemenea gest. Astfel, conducerea CCTP a mers la Leova pentru a discuta cu bărbatul și al anunța despre pericolul la care se expune. Ca urmare a discuțiilor, bărbatul a șters toate anunțurile.

În context, Centrul pentru combaterea traficului de persoane atenționează că ”Publicitatea în scopul obţinerii ilegale de organe, ţesuturi şi/sau celule umane, precum şi publicitatea sau mediatizarea unor anunţuri privind donarea ilicită de organe, ţesuturi şi/sau celule umane” se pedepsește cu amendă în mărime de la 25 000 la 37 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, iar persoana juridică amendă de la 65 000 la 80 000 lei.

Astfel, în anul 2017 de către CCTP au fost documentate șase cazuri de prelevare ilegală de celule reproductive, fiind identificate în acest sens șase victime.